Јапанска борба против пада наталитета: Влада жели да 85 одсто мушкараца користи очинско одсуство

japan

Дете које седи на очевим раменима и смеши се током шетње парком је типична слика јапанског „икумена“, што је термин повезује јапанске речи икуџи, која означава бригу за децу и икемен, која се односи на кул мушкарце, преноси ЦНН.

Јапанске власти су нашироко промовисале овај термин у протеклој деценији како би се избориле против озлоглашеног дугог радног времена у земљи које не само да је очеве радохоличаре лишило времена за породицу, већ је и допринело да стопа наталитета буде једна од најнижих у свету.

Како би искористио последњу шансу да преокрене ту ситуацију, јапански премијер Фумио Кишида је прошле недеље представио низ мера, укључујући повећање додатака за децу и обећање да ће се број мушких радника који користе очинско одсуство повећати са садашњих 14 на 50 процената до 2025. године и на 85 одсто до 2030. године.

Кишида је рекао да ће његова влада, такође, предузети кораке за повећање плата младим радницима и јачање економске помоћи, како би се створило окружење погодно за подизање деце без брига, преноси Кјодо.

„Током 2030-их, млада популација у Јапану ће опадати двоструко брже него данас. Наредних шест до седам година ће бити последња шанса да се преокрене опадајући наталитет“, рекао је Кишида, додајући да ће његова влада до краја марта израдити пакет политике према деци.

У Јапану је 85,1 одсто жена које испуњавају услове користило породиљско одсуство у фискалној 2021. до марта 2022. године, али је то учинило само 13,97 одсто мушкараца.

Многи радници кажу да су забринути да би узимање одсуства могло да преоптерети колеге.
Број беба рођених у Јапану 2022. године пао је на нови рекордно низак ниво седму годину заредом, на мање од 800.000, први пут од када је почела да се води евиденција 1899. године, показали су владини подаци објављени крајем прошлог месеца.

Кишида је истакао да повећати потрошњу како би се борио против пада наталитета, додајући да је фокус на политици према деци најхитнија тачка на дневном реду ове године, али није разјаснио како ће финансирати буџет.

Јавни расходи Јапана који се односе на подршку породици износили су око 10 трилиона јена, односно 75 милијарди долара у фискалној 2020. години, што је чинило 2,01 одсто бруто домаћег производа, по чему земља заостаје за развијеним европским економијама.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs