Амбасадор Кубе и Наши одржали конференцију – У Сребреници није био геноцид, Кубу скинути са листе земаља које подржавају тероризам

Sastanak konferencija

Држање Кубе на списку земаља које су САД означиле као државе које подржавају тероризам дешава се само зато да би се оправдале санкције Куби. Нема другог разлога да би санкције опстале, изјавио је Лејде Ернесто Родригез Хернандез, амбасадор Кубе у Београду, на данашњој конференцији за новинаре посвећеној подршци тој карипској земљи.

Он је најпре захвалио Конзервативном покрету Наши на организацији ове конференције, али је и узвратио захвалност коју му је овај покрет изразио због подршке Кубе приликом гласања о резолуцији УН о наводном геноциду у Сребреници.

– То је само један доказ пријатељства и братства са народом Кубе. Куба ће се увек противити оваквим акцијама које крше међународно право и повељу УН. Ова резолуција не доприноси миру и помирењу на Балкану, већ стигматизацији Срба. Али када видимо резултате и број гласова против и суздржаних, мислим да је то морална победа и да је та резолуција пропала – рекао је Хернандез.

Он је изнео да се Куба налази у тешкој економској, трговинској и финансијској ситуацији због мера САД, које су додале још један пакет од 243 санкције, а све зато што је Куба уврштена на списак земаља које подржавају тероризам.

– Сви наши пријатељи кажу: „То мора да је шала“ и не верују у то, али то нама доноси катастрофалне последице јер су нам спречене финансијске трансакције и приступ новим технологијама – објаснио је амбасадор.

Хернандез је подсетио да је Куба под санкцијама и блокадом САД већ 62 године. Како је објаснио, САД су скинуле Кубу са списка земаља који не сарађују довољно на борби против тероризма, а задржале на другом списку, земаља које подржавају тероризам.

– Куба не подржава тероризам, она је жртва тероризма – закључио је амбасадор Кубе.

Иван Ивановић, председник конзервативног покрета Наши, истакао је да српски и кубански народ деле заједничку историју, јер су и једни и други „пропатили од америчког империјализма“.

– Данас захтевамо да се Куба одмах скине са листе земаља које подржавају тероризам. Не постоје докази о томе, и Куба је жрва териристичких напада оркестрираних из САД – оценио је Ивановић.

Он је указао да је на Фидела Кастра, легендарног кубанског председника, било покушано 600 атентата укључујући и експлозивне цигаре.

– Куба је била светионик борбе против империјализма и неправде, а САД су највећи светски извозник тероризма. Куба је слала лекаре широм света, а САД су слале бомбе и војне трупе – нагласио је Ивановић.

Он је открио и да је ових дана отворена кубанска клиника у Београду, где се по методама најсавременије медицине лече бројне болести, све до канцера.

– Санкције морају престати, нека живи Куба, нека живи Револуција – поручио је председник покрета Наши.

Професор доктор Борис Братина изнео је анегдоту са протеста који је уследио након хапшења Радована Караџића пре 16 година.

– Народ је почео демонстрације и сви смо били огорчени. Тада смо тражили у продавници заставу и нису имали српску заставу, али смо видели да имају кубанску. Ту заставу смо носили на протестима и сви су мислили да смо Кубанци. Када нам је једна група момака,незадовољна због иделошких разлика, пришла и питала шта ће нам застава Кубе, рекао сам: „Можете ли наћи заставу која више нервира Американце од ове?“. Од тада нису више ништа питали – испричао је Братина,извадивши и раширивши управо ту заставу коју су носили на протестима.

Он је затражио укидање свих санкција Куби.

– Имали смо санкције и знамо како је то, а Куба је то пет пута више преживела. Живела слобода, живела Куба, живела Србија – узвикнуо је професор Братина.

Адвокат Стеван Дамњановић је приметио да смо сведоци да међународно право и правда не постоје.

– После Другог светског рата Американце смо гледали као ослободиоце, а сада их већина света гледа као непријатеље. Нама је Куба помогла у УН око резолуције о Сребреници и они су наши пријатељи. Куба је увек била за правду и поштење. Живела Куба, живела Србија –поручио је Дамњановић.

Економиста Миљан Јовићевић казао је како многи мисле да у политици нема карактера, али је Куба показала да она има карактер у политици.

– Куба је нашла начина да се у условима санкција финансира из сопствених извора, ту је здравствени туризам, извоз шећера, међу водећима је када су у питању руде никла и кобалта. Барак Обама је мало попустио те санкције Куби, али су доласком Трампове администрације поново затегнути односи. Верујем да Трамп неће правити исту грешку ако поново постане председник САД – поручио је Јовићевић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.