Амерички стручњаци на Кипру помажу у истрази око избегавања санкција Русима

Kipar

Група стручњака из Сједињених Америчких Држава налази се на Кипру како би помогла тамошњим органима за спровођење закона у истрагама о наводном избегавању санкција руским олигарсима, саопштила је кипарска влада.

Председник Кипра Никос Христодулидис састао се са америчким експертима, који ће саветовати тамошњу полицију о томе како најбоље да спроводе истраге у случајевима у вези са финансијским криминалом, пренео је АП.

Портпарол кипарске владе Константинос Летимбиотис рекао је да ће они остати неколико дана у медитеранској острвској држави, а да ће се касније вратити да наставе с пружањем помоћи.

Христодулидис је истакао да су у току многе истраге о наводном избегавању санкција, али није желео да износи детаље.

Експерти ће помоћи тиму од седам полицијских истражитеља да прегледа старе и нове медијске извештаје у којима се наводи да су кипарски адвокати и рачуновође пребацивали новац руских олигарха кроз замршену мрежу компанија и трустова, како би избегли њихову заплену у складу са санкцијама, установљеним након почетка рата Русије у Украјини.

Најновији наводи су се појавили у неколико текстова које је прошлог месеца објавио Међународни конзорцијум истраживачких новинара.

У њима су цитирани „процурели“ документи, који указују на то како су наводно неке кипарске фирме помогле руским олигарсима да преносе свој новац како би избегли санкције.

Званичници су говорили анонимно, јер им није било дозвољено да то износе у јавност. Христодулидис је прошлог месеца АП-у рекао да се лично обратио „трећој земљи“, коју није именовао, за помоћ око нових и старих навода да су кипарски пружаоци финансијских услуга помогли руским олигарсима да заобиђу међународне санкције.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs