Бајден и Сунак потврдили непоколебљиву подршку: Украјина заслужује место у НАТО алијанси

Riši Sunak i Džo Bajden

Бајден је синоћ стигао у Лондон, где је започео европску турнеју током које ће посетити и Литванију и Финску Украјина заслужила место у Алијанси.

Председник САД Џозеф Бајден и британски премијер Риши Сунак поново су данас у разговору у Лондону потврдили непоколебљиву подршку Украјини суоченој са, како су навели, руском агресијом, саопштила је Бела кућа.

У саопштењу се наводи да су Бајден и Сунак размотрили припреме за предстојец́и самит НАТО-а у Виљнусу. У разговору је било речи и о Атлантској декларацији о економском партнерству две земље коју су покренули у јуну, укључујуц́и и наредне кораке за постизање кључних резултата у наредним месецима.

Бајден и Сунак су такође размотрили развој догађаја у Северној Ирској и напоре да се на том подручју обезбеди континуиран напредак, наводи се у саопштењу.

Британски премијер жели да сарађује са савезницима у НАТО-у у разговорима о путу Украјине за чланство у Алијанси, али још треба да се дискутује о конкретном механизму придруживања, изјавио је Сунаков портпарол након што се премијер састао са Бајденом.

Портпарол је истакао да не би било прикладно да се Украјина придружи НАТО-у док траје рат са Русијом, иако, како је навео, „Сунак верује да је Украјина заслужила место у Алијанси“, преноси Ројтерс.

– Желимо да радимо са САД и нашим савезницима на путу придруживања Украјине НАТО-у – рекао је Сунаков портпарол.

Бајден је синоћ стигао у Лондон, где је започео европску турнеју током које ће посетити и Литванију и Финску.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs