Бивши председник иранског парламента Лариџани регистровао се за председничке изборе

Predsednik iranskog parlamenta

Бивши председник иранског парламента Али Лариџани налази се међу кандидатима који су се регистровали за ванредне председничке изборе који ће бити одржани 28. јуна након погибије председника Ирана Ебрахима Раисија у паду хеликоптера, јавили су ирански државни медији.

Лариџани, који је саветник врховног иранског вође ајатолаха Алија Хамнеија, рекао је новинарима да ће се фокусирати на решавање економских проблема са којима се Иранци суочавају и решавање питања санкција које су САД увеле Техерану, уз одржавање снажне одбране, пренео је „Реутерс“.

Лариџанију је било забрањено да се кандидује на председничким изборима 2021. године на основу одлуке Савета чувара исламске револуције који проверава кандидате.

Неименовани ирански извор рекао је за „Реутерс“ да је Лариџани одлучио да се кандидује након што су га највиши званичници уверили да га неће дисквалификовати Савет чувара.

Бивши гувернер иранске централне банке Абдолнасер Хемати такође је међу кандидатима који су се данас регистровали за председничке изборе. Хемати се такође кандидовао на председничким изборима 2021. године.

Бивши главни преговарач Ирана у вези са нуклеарним програмом Саед Џалили регистровао се за председничке изборе у четвртак.

У Ирану је у четвртак започела регистрација кандидата за председничке изборе који су заказани за 28. јуни. Након петодневног периода регистрације, Савет чувара ће испитати кандидате за председника.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.