Брнабић и Мали обележили почетак градње школе и вртића: Брига о људима најважнија

Polaganje kamena temeljca

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић и министар финансија Синиша Мали присуствовали су свечаној церемонији полагања камена темељца за изградњу школе и вртића у оквиру најсавременијег образовног кампуса у Београду на води.

На церемонији су поручили да је брига о људима најважнија, као и повећање животног стандарда грађана. Такође, истакнуто је да је просечна стопа укупног фертилитета 2012. године у Србији била 1,4, а да је данас 1,63, са планом да буде 1,7.

Почетку изградње присуствовале су и министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, као и министарка Ирена Вујовић.

Брнабић је рекла да нема лепшег повода за окупљање него када се граде вртићи и школе, додајући да је изузетно поносна што је део тима који има такву визију за Београд и Србију, а у чијем је центру брига о људима, брига о најмлађима, улагање у образовање.

„Улагање у образовање је најбољи могући начин да уложите у будућност једне земље. А данас смо овде управо због тога. И желим да кажем, такође, да ово није ни вртић, ни школа заправо за привилеговане. Ово ће бити државни вртић и државна школа. И са сваким новим вртићем и са сваком новом школом коју градимо, не само у Београду, у читавој Србији, ми се трудимо да подигнемо улагање у образовање и стандард у нашем школству на једну степеницу више“, рекла је Брнабић.

Она је навела да је недавно посетила школу у Убу која има најмодернију опрему, најмодерније услове, спортске терене, базен и та школа је постала стандард како ће школе изгледати у будућности, а да су затим посетили још модернију школу у Сјеници.

„Сада се поставља камен темељац за нешто још боље и модерније.

Али када то завршимо овде, то ће постати стандард за нашу децу у сваком делу Србије. Не у Београду и у Новом Саду или у Нишу или у Крагујевцу, већ заиста у сваком делу Србије“, рекла је Брнабић.

Она је истакла да се сада, захваљујући јединственом информационом систему просвете, да се идентификују све основне школе у Србији које немају фискултурну салу како би ту уложили и на још један начин показали колико су им деца важна.

„Поносна што смо свим тим улагањима, не само у децу и образовање, животни стандард грађана макар три пута побољшали у односу на оно како је то некада било. Када погледате и просечне плате и просечне пензије, али и куповну моћ и квалитет живота грађана, то је нешто више од три пута боље у односу на то како је било пре десет година, то нам се вратило на најлепши могући начин кроз више деце, кроз повећану стопу наталитета“, рекла је Брнабић.

Она је подсетила да је 2012. године просечна стопа укупног фертилитета у Србији била нешто више од 1,4, а да је данас 1,63.

„Када погледате читав регион, многи су 2012. године, па скоро сви били бољи од нас у стопи укупног фертилитета, дакле у броју рођене деце по жени или по породици, данас смо ми бољи од свих, зато што је свуда у региону стопа укупног фертилитета падала, код нас је једино расла“, приметила је Брнабић.

Она је истака да се Србија данас у тој стопи пореди са земљама Европске уније, а не западног Балкана.

„Када погледате по стопи укупног фертилитета, броју рођене деце, ми смо бољи ту и од ширег региона који укључује и Бугарску и Румунију и наше пријатеље у Мађарској. Али у том смислу до 2027. такође имамо амбициозне снове и желимо да пређемо стопу укупног фертилитета од 1,7“, рекла је Брнабић.

Она је честитала читавом тиму и председнику Александру Вучићу на визији коју је заједно са тада градоначелником Синишом Малим имао за овај део Београда.

„Мислим да је било људи, да их избројите на прсте једне руке који су у овај пројекат веровали, њих двојица су први веровали, ми смо их следили и добили смо све ово и данас све ово некако враћамо деци“, рекла је Брнабић.

Мали је оценио да је ово нова фаза и ново поглавље изградње Београда на води, додајући да осим прелепих објеката, нове ватрогасне станице која је отворена пре два дана, великог тржног центра, данас се започиње са изградњом и школа и вртића.

„Ова школа која ће примити 400 ђака имаће и спортске терене, имаће и своју ботаничку башту. Овај вртић од 800 квадрата примиће око 80 малишана, тако да ће своје прве дане провести у најлепшем, најбољем, најсавременијем објекту у овом делу Београда. И то показује колико смо посвећени квалитету живота наших суграђана, то показује колико смо посвећени будућности наше деце“, рекао је Мали.

Мали је истакао да све што се гради, не гради се „као симбол неке грађевине“ већ се све ради због људи и због деце.

„И управо изградња овог вртића, ове школе је сведочанство о томе“, рекао је Мали.

Он је навео и да једна инвестиција повлачи другу.

„Био сам на 50 метара одавде пре само пар дана и само да знате и да видите како једна инвестиција буквално гура другу и како нас тера да будемо још бољи и још успешнији. Ова зграда старе железничке станице из 1884. године ускоро ће постати музеј историје наше Србије. Ова зграда старе поште, вратиће сјај пре Другог светског рата и у тој згради биће и нови дечији музеј, али такође биће и нова позоришна сцена“, рекао је Мали.

Истакао је да је на само 800 метара, где ће бити школа и вртић и нови центар за младе, нови центар за креативне индустрије, за иновације који се такође завршава до краја ове године.

Најавио је и друге инвестиције, као што су хотел, парк, изградњу подземне гараже од 450 места.

„Градимо нови мост овде преко реке Саве, музеј преко парка Ушће. Гради се велики тунел овде испред платоа Економског факултета који повезује тај хотел“, рекао је Мали.

Он је подсетио и да је Србија домаћин Експо 2027, највеће светске манифестације те године у свету, додајући да жели да Србија буде представљена на прави начин.

„Такође хоћемо да целу Србију, кроз програм Србија 2027, а управо су ове инвестиције део тог програма, подигнемо квалитет инфраструктуре и квалитет живота у целој нашој Србији, за све грађане Србије и зато говоримо да је Експо, Београд на води, сви ти велики пројекти су пројекти који поспешују, развијају нашу економију, а онда наравно имамо више новца и за инвестиције по целој Србији, за подизање плата, за подизање пензија и то су наши најважнији циљеви у наредном периоду“, поручио је Мали.

Славица Ђукић Дејановић изразила је задовољство зато што се на атрактивној локацији разговара о деци и образовању.

„Атрактивна локација за Београд је увек атрактивна локација за читаву Србију. Због чега? Због тога што ‘Скок у будућност’ не видимо без малишана, 400 ученика ће испунити просторе основне школе, чији камен темељац данас постављамо. На површини од 800 квадрата биће вртић у коме ће деца учити по моделу својих васпитача, захваљујући сопственој креативности и сопственим идејама“, рекла је Ђукић Дејановић.

Директорка компаније Belgrade Waterfront Зорана Бурлић рекла је да је задовољство што се полаже камен темељац за изградњу најмодернијег образовног капацитета у Србији.

„Данас постављамо камен темељац који симболично представља почетак изградње једног објекта, али у овом случају не само то, него и постављање темеља знања, напретка и развоја једног пушта. Школу чине наставници, школу чине професори, а пре свега чине ђаци и ми смо се заиста трудили да створимо једно импресивно и иновативно окружење за њих да уживају у стицању нових знања и вештина које ће им за живот требати“, рекла је она.

Школа ће имати модерне учионице, имаће специјализоване кабинете, имаће велику фискутурну салу са кошаркашким тереном, имаће мини ботаничку башту и пуно садржаја за рад и уживање на отвореном.

У дворишту школе налазиће се бројни спортски терени и учионица под ведрим небом.

Упоредо са почетком изградње школе почиње се изградња најмодернијег државног вртића, а оба објекта се налазе у непосредној близини изграђене старе Поште које ће у будућности имати интерактиван дечји музеј и дечје позориште чиме ће се у потпуности употпунити садржај за најмлађе генерације.

Брнабић, Мали, Ђукић Дејановић, Вујовић су заједно положили камен темељац за изградњу школе и вртића и оставили поруке у временској капсули за будућа покољења.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.