Цунами код највеће нуклеарке на свету: Јапан погодила још 2 снажна земљотреса

Cunami

Јапанске власти формирале су кризни штаб за нуклеарне електране након серије земљотреса који су погодили префектуру Ишикава.

До сада није забележена ниједна ванредна ситуација у нуклеарним објектима.

Претња од цунамија издата је за целу западну обалу Јапана од северног острва Хокаидо до јужног Кјушуа, а велика опасност од цунамија проглашена је у области префектуре Ишикава после серије јаких земљотреса.


Цунами је забележен у близини највеће нуклеарне електране на свету Кашивазаки-Карива, а висина таласа је била око пола метра.


На западу Јапана у понедељак поподне по локалном времену, подсетимо, догодила се серија снажних земљотреса. Први потреси магнитуде 5,7 забележени су у 16.06 по локалном времену, други и најснажнији, јачине 7,6 Рихтера, догодио се у 16.10, а осам минута касније забележен је земљотрес јачине 6,1 степен.

Серија нових земљотреса догодила се у префектури Ишикава мање од сат времена након првих снажних потреса. Земљотреси магнитуде 4,9 и 5,2 забележени су у 17.02 и 17.07 сати.


Јаки потреси осетили су се у Осаки, Кјоту и Токију. Заустављено је кретање брзих возова. Више од 32.500 кућа је без струје након серије снажних земљотреса у јапанској префектури Ишикава.

ЕВАКУАЦИЈА У РУСИЈИ

На Сахалину је такође проглашена опасност од цунамија.

– Делови западне обале Сахалина могу бити погођени цунамијем – саопштио је регионални штаб руског министарства за ванредне ситуације.

Становништво се евакуише на безбедна места док бродови у лукама излазе на отворено море. Власти су позвале становнике приобалног дела Татарског мореуза да се склоне на висине од најмање 30-40 метара и да се врате тек кад се укине аларм за цунами.

Министарство је међутим на крају променило одлуку и одустало од евакуације пошто очекивана висина таласа није већа од пола метра и не представља претњу становништву.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.