Дачић: Србија жели да буде пуноправна чланица Франкофоније, одлучили смо да поднесено кандидатуру

Dacic

Влада Србије одлучила је да поднесе кандидатуру за промену статуса у Међународној организацији Франкофоније и постане пуноправни члан те отворене, универзалне и јединствене заједнице, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић на отварању месеца Франкофоније у Београду.

„Надам се да ће све чланице Организације дати пуну подршку кандидатури Србије, признајући је на тај начин као равноправног партнера у изградњи чврстих темеља сарадње и испуњењу одговорности које су нам повериле садашње и будуће генерације“, рекао је Дачић на церемонији у Палати Србија.

„Франкофонија данас, пола века након свог настанка, окупља више од трећине земаља чланица Уједињених нација и представља место на коме се може тражити одговор на многобројне глобалне изазове и тежећи пуноправном чланству у овој организацији, Србија жели да буде део тог одговора, заснованог на сарадњи, солидарности и синергији свих чланица“, додао је он.

Дачић је рекао да Србија остаје поуздани партнер на свим нивоима сарадње и управо као таква жели да да свој пун допринос Међународној организацији Франкофоније и остварењу њених стратешких циљева.

„Сматрам да нам је такав приступ неопходан у времену оштрих поларизација у свету, сукоба и непоштовања основних принципа и вредности на којима и Франкофонија почива“, закључио је Дачић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.