Ђедовић Хандановић: Немачка наставља да подржава Србију у енергетској транзицији

Đedović

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је у Влади Србије са амбасадорком СР Немачке у Београду Анке Конрад о сарадњи две земље у области енергетике и енергетске транзиције.

Ђедовић Хандановић је истакла да Немачка дуже од две деценије пружа подршку Србији у процесу енергетске транзиције и да је заинтересована за сарадњу у новим пројектима, саопштило је министарство.

„Захвални смо Немачкој, са којом смо успоставили климатско партнерство, на подршци у процесу енергетске транзиције који треба да омогући више капацитета из обновљивих извора енергије и здравију животну средину за наше грађане. Немачко знање и искуство у овим процесима је веома важно, посебно што ћемо у овој години усвојити кључне стратешке документе који ће трасирати наш пут ка одрживом енергетском сектору у наредним деценијама“, рекла је министарка.

Немачка је, како је навела, опредељена да повећа подршку Србији у конкретним пројектима како би се убрзала енергетска транзиција и достигли климатски циљеви дефинисани у Европској унији.

Ђедовић Хандановић је истакла да је Немачка развојна банка (КфW) један од најважнијих финансијских партнера Србије у енергетском сектору.

„У сарадњи са Немачком развојном банком (КфW) у току је изградња ветропарка Костолац капацитета 66 МW, који ће бити на мрежи у првој половини следеће године. Трансбалкански коридор, који је такође у изградњи, повезаће нас са суседима, омогућити више капацитета из ОИЕ на мрежи и смањити губитке у преносу. Настављамо да радимо на рехабилитацији система даљинског грејања и увођењу ОИЕ у топланама широм земље, што утиче на квалитет живота наших грађана“, рекла је она.

Ђедовић Хандановић је додала да министарство подржава активну улогу грађана у процесу енергетске транзиције кроз унапређење услова за купце-произвођаче електричне енергије из соларних електрана, у чему је Немачка остварила веома добре резултате.

Истакла је да држава ради на неколико пројеката у области енергетске ефикасности у домаћинствима, стамбеним зградама и јавним објектима и да су у току разговори са немачким партнерима који су заинтересовани да их подрже, као и улагања у дистрибутивном сектору.

Када су у питању критичне минералне сировине, министарка је рекла да је интерес државе да се оне користе у најбољем интересу привреде и заштите животне средине, за шта је неопходна отворена дебата и испуњавање свих предуслова.

„Литијум је на нивоу ЕУ препознат као веома важна сировина за енергетску транзицију али је за Србију најважније да се пројекти развијају у складу са највишим стандардима заштите животне средине који се примењују у ЕУ и да у нашој земљи остане цео ланац вредности који ће дати додатни импулс за раст економије и стандарда грађана“, рекла је Ђедовић Хандановић.

Анке Конрад је истакла да је за Србију веома важно што ће ове године усвојити Интегрисани национални енергетски и климатски план и да ће Немачка наставити да подржава Србију у транзицији ка чистим изворима енергије.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.