Ђедовић Хандановић разговарала са мисијом ММФ-а у оквиру треће ревизије стенд бај аранжмана

Đedović

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је са Мисијом међународног монетарног фонда (ММФ) коју предводи шеф мисије Донал Мекгетиган, у оквиру треће ревизије стендбај аранжмана са Србијом о најважнијим капиталним инвестицијама, спровођењу реформи у енергетском сектору и мерама за повећање сигурности снабдевања електричном енергијом и енергентима.

Како се наводи у саопштењу министарства, кад је енергетски сектор у Србији у питању у фокусу актуелне ревизије стендбај аранжмана ММФ-а су енергетска сигурност и безбедност, због чега је на састанку разговарано о планираним инвестицијама и диверсификацији извора и рута снабдевања енергентима које доприносе остварењу овог циља.

„Држава у управљању процесом декарбонизације енергетског сектора, у складу са преузетим међународним обавезама, мора да се понаша одговорно, да обезбеди у сваком тренутку сигурност снабдевања и унапређује енергетску независност“, рекла је Ђедовић Хандановић.

Она је навела да се ради на стварању повољног амбијента за приватне инвестиције, али да без значајних улагања државе није реално да Србија прати циљеве декарбонизације на које се обавезала Париским споразумом и Софијском декларацијом о Зеленој агенди за Западни Балкан.

„Неопходно је и повећање ефикасности државних енергетских предузећа, која морају да воде рачуна о својим оперативним трошковима, како би обезбедили одрживо пословање, али и о бољем планирању и ефикасној реализацији инвестиција“, рекла је министарка.

Подсетила је да су Полазним основама плана развоја енергетске инфраструктуре, које је Влада Србије усвојила прошле године, дефинисани приоритети у развоју енергетске инфраструктуре, на чијој реализацији се већ ради.

„Спровели смо јавни позив за стратешког партнера за изградњу самобалансираних соларних електрана снаге једног гигавата (ГW) и сада преговарамо о комерцијалним условима са изабраним конзорцијумом који предводи Хyундаи Енгинееринг“, казала је она.

„Нови блок ТЕ Костолац Б3 ускоро на мрежи“

Ђедовић Хандановић је најавила и да се очекује да се нови блок термоелектране (ТЕ) Костолац Б3 ускоро нађе на мрежи, а у првој половини идуће године ће бити на мрежи и први ветропарк ЕПС-а у Костолцу.

„Завршава се и изградња постројења за одсумпоравање у ТЕНТ А, што је тренутно највећи еколошки пројекат у термоелектранама у Европи и трећи највећи у свету, које ће бити пуштено у рад у наредних неколико недеља“, рекла је министарка.

Нагласила је да је остварен добар напредак у припремама за изградњу реверзибилне хидроелектране (РХЕ) Бистрица, која је кључни пројекат за балансирање нових капацитета из обновљивих извора енергије (ОИЕ), за који се израђује просторни план и интензивно воде разговори о обезбеђивању финансирања.

„Међу приоритетима је ревитализација четири постојеће хидроелектране у оквиру ЕПС, у које планирамо да уложимо око 400 милиона евра. За пројекат РХЕ Ђердап 3 завршени су хидролошка студија и Претходна студија изводљивости, и на основу тога ћемо донети одлуку у ком обиму и фазама ћемо наставити овај пројекат“, рекла је Ђедовић Хандановић.

Она је навела да је Енергетска заједница означила Србију као лидера енергетских реформи и у процесу декарбонизације, а да је Министарство рударства и енергетике означено као најуспешније у спровођењу обавеза у вези са процесом приступних преговора за чланство у ЕУ у последњем објављеном извештају о спровођењу Националног програма за усвајање правних тековина ЕУ.

„Прошле године успешно је спроведен први круг аукција за тржишне премије, којим је обезбеђено нових 715 мегавата из ветра и солара. На тим аукцијама постигли смо цене које су ниже од тржишне, а други круг аукција ћемо спровести ове године кад проценимо да је тржиште спремно“, навела је Ђедовић Хандановић.

Према њеним речима, прошле године завршена је у року изградња гасне интерконекције Србија-Бугарска, којом се Србија повезала са изворима гаса из Азербезбејџана и из ЛНГ терминала у Грчкој.

„Планирамо да наставимо са диверсификацијом у области снабдевања природним гасом, а приоритет су гасне интерконекције са Северном Македонијом и Румунијом. Највећи изазов са пројектима у области гаса тренутно је лимитирано обезбеђивање финансирања, због става међународних финансијских институција“, рекла је ресорна министарка.

Говорећи о ситуацију у енергетском систему, она је нагласила да резерве угља на депонијама ТЕ „Никола Тесла“ А и Б и ТЕ „Костолац“ тренутно износе око 2,2 милиона тона, као и да су тренутне хидролошке резерве два пута веће у односу на септембар прошле године и скоро 40 одсто веће у односу петогодишњи просек.

„Финансијска ситуација у ЕПС-у нормализована“

У саопштењу Министарства рударства и енергетике се наводи и да је једна од тема разговора са мисијом ММФ било и реформисање Електропривреде Србије (ЕПС), где је речено да је финансијска ситуација те компаније нормализована у 2023. години након стабилизације тржишта електричне енергије и веома повољне хидролошке ситуације.

„У прошлој години, ЕПС је остварио добит од 114 милијарди динара, што је историјски финансијски резултат. Поред побољшане финансијске ситуације и инвестиције су почеле да се ефикасније реализују, а инсистираћемо на још бољем планирању и ефикасном спровођењу инвестиција“, рекла је Ђедовић Хандановић.

Она је истакла и да се у оквиру плана реструктурирања ЕПС-а, ради и на оперативном и финансијском реструктурирању, бољем управљању ризицима, као и на унапређењу управљања људским ресурсима, како би се омогућило одрживо пословање компаније.

У саопштемју се наглашава да је на састанку наведено да је у изради нова методологија обрачуна цена електричне енергије и гаса за привреду у сарадњи са ЕПС-ом и Србијагасом како би се сагледала унапређења и створили предуслови за флексибилност реаговања у складу са тржишним кретањима.

„Формирањем Републичке комисије за енергетске мреже, у складу са последњим изменама Закона о енергетици из 2023, као независног органа за контролу оператора преносног система електричне енергије и оператора транспортног система природног гаса, у складу са европским прописима, чиме је омогућена успешна реформа гасног сектора, која ће бити настављена и у овој години“, додаје се у саопштењу.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.