Џонсон оптужио Фаража да понавља Путинове речи о рату у Украјини

Boris Dzonskon

Бивши британски премијер Борис Џонсон осудио је изјаве лидера Реформистичке партије Најџела Фаража о Украјини и оптужио га да понавља речи руског председника Владимира Путина о умешаности Запада у конфликт.

Гостујући у емисији на Би-Би-Си, Фараж је рекао да је деценијама упозоравао на све већи обим војног савеза НАТО-а и ЕУ, као и да је Запад испровоцирао рат у Украјини.

“Ми смо испровоцирали овај рат. Наравно, то је његова (Путинова) грешка. Искористио је оно што смо ми урадили“, закључио је он.

Истакао је, ипак, да „није и никада није био апологета или присталица Путина“ и осудио руску инвазију на Украјину, преноси Политико.

“Оно што сам говорио последњих 10 година је да је Запад играо у корист Путина, дајући му изговор да ионако уради оно што је желео“, напоменуо је Фараж.

Џонсон је заузврат одбацио Фаражов аргумент као “мучну неисторијску глупост и пропаганду Кремља“.

“Нико није провоцирао Путина. Народ Украјине је великом већином гласао 1991. године да буде суверена и независна земља. Имали су право да траже чланство и у НАТО-у и у ЕУ”, нагласио је Џонсон на друштвеним мрежама.

Додао је да постоји је Путин једини кривац за рат у Украјини, а пребацивање кривице је оценио као “морално одвратно понављање Путинових лажи“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.