Ердоган: Праведан свет је могућ, али не са САД

Erdogan

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да је праведан свет могућ, али не са Сједињеним Америчким Државама, пренела је турска агенција Анадолија.

„Нажалост, примирје (у Гази) је одбијено у Савету безбедности УН, само га је Америка одбацила.Сама. Да је ли то правда? Праведан свет је могућ, али не са САД“, поручио је Ердоган на конференцији коју је његова Странка правде и развоја организовала поводом Светског дана људских права.

Ердоган је рекао да људи који највише пате од ксенофобичних, расистичких, дискриминаторских и фашистичких пракси су муслимани, који чине већину миграната.

Додао је како су исламофобија и ксенофобија, „које попут отрова окружују западна друштва“, међу главним претњама људским правима.

„Место где се данас крши Повеља УН о људским правима је Газа и окупирана палестинска територија“, рекао је Ердоган.

Осврнувши се на гласање у СБ УН о нацрту резолуције за прекид ватре у Гази, Ердоган је рекао како се још једном показало да је свет већи од пет сталних чланица СБ УН.

„Од 7. октобра, Савет безбедности УН, чија је мисија успостављање глобалног мира, претворио се у заштитника Израела. Израелска власт, која има неограничену подршку Запада, чини злочине и масакре у Гази који срамоте цело човечанство“, истакао је Ердоган.

На гласању у Савету безбедности, у петак, САД су ставиле вето на резолуцију о хитном прекиду ватре у Гази, за коју је гласало 13 чланица тог тела УН, док је Велика Британија била суздржана.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs