„Европљани неће гинути за Донбас“: Борељ – не очекујем скори завршетак сукоба у Украјини

Borelj

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је да не очекује скори завршетак сукоба у Украјини, а Европа би требало да настави да пружа војну помоћ Кијеву упркос чињеници да је то скупо за Европљане.

– Пошто смо се на почетку сукоба обавезали да ћемо подржавати Украјину, морамо наставити да је подржавамо све док они не буду у стању да се супротстављају и док председник Русије Владимир Путин не одлучи да прекине рат. Али то се, нажалост, неће скоро догодити – рекао је Борељ током дискусије на конференцији Светског економског форума о глобалној сарадњи, економском расту и енергији за развој.

Према његовом мишљењу, оружани сукоб може да се настави бар до избора у САД.

– А ми, паралелно са тиме, морамо да наставимо да подржавамо народ Украјине. Европљани неће гинути за Донбас, али можемо помоћи Украјинцима да не гину за Донбас још дуго времена – додао је он.

Борељ је рекао да је питање које многи у Европи постављају о томе колико ће још новца морати да се потроши на украјински сукоб – тешко.

Међутим, ако се не помогне Кијеву, онда ће се, према његовом мишљењу, „историја развијати другачије“.

Русија сматра да испоруке оружја Украјини ометају решавање ситуације, директно укључују земље НАТО-а у сукоб и представља „играње ватром“.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију.

Према његовим речима, САД и НАТО директно учествују у сукобу, укључујући не само испоручивањем оружја, већ и обучавањем војника у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама.

У Кремљу су изјавили да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси преговорима и да ће имати негативан ефекат.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.