Градимо снове: ЕXПО2027 скок у напреднију будућност

EXPO 2027

На градилишту у Сурчину убрзано се ради на припремним радовима за изградњу инфраструктуре потребне за одржавање светске изложбе ЕXПО2027, и Националног стадиона.

Србија ће током изложбе ЕXПО2027 године бити центар технолошких иновација у свету, домаћин за више од 100 земаља и више од три милиона посетилаца.

Наша редакција, Војводина уживо, снимила је како напредују радови на почетку градње објеката за светску изложбу ЕXПО2027. Сјајне кадрове из ваздуха погледајте у видеу.

У првој фази радовима је обухваћена изградња темеља хала потребних за одржавање изложбе, односно извођење шипова, наглавица и темељних греда.

На пројекту су предвиђени шипови пречника 800мм, укупно 1.647 комада. Шипови су дужине 10 до 18м, а пројектом је планирано да се за потребе изградње хала изведе око 27.500 метара шипова. Започети су радови на Универзалној хали, а ускоро се планирају паралелни радови и на суседној хали број 3. У склопу прве фазе, за све хале се предвиђа утрошак око 28.000 м3 бетона и 3.200 тона арматуре.

Тренутно се на 130 хектара земље, од укупно 247 хектара, изводе припремни радови.

У оквиру пројекта ЕXПО2027 предвиђена је и изградња нове пруге која ће повезивати нови стадион, Експо, Аеродром Никола Тесла и Земун Поље, а биће дужине 18 км, предвиђена за брзине до 120 км на сат, а која ће после настављати ка Обреновцу.

У плану је изградња и 1.500 нових станова, 5 саобраћајница дужине 7,8 километара и петља која је везана за обилазницу око Београда.

За потребе реализације међународне специјализоване изложбе ЕXПО2027 биће изграђено седам хала – Универзална хала мултифункционалног карактера и шест изложбених хала које су распона 45м+45м. Универзална хала ће бити распона 90 метара.

Изградњом потпуно новог дела града у Сурчину, улагањем у инфраструктуру потребну за успешно одржавање светске изложбе ЕXПО2027, наставља се период најбржег економског развоја Србије и даје се нови замајац развоју наше привреде.

– Да подигнемо лествицу на највиши могући ниво. Јер ако не сањате велике снове, никакве нећете моћи да остварите, изјавио је председник Србије Александар Вучић представљајући програм “Скок у будућност – Србија ЕXПО2027”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.