Грађани Ирске против промене устава, Варадкар прихватио одговорност за резултат

Irski premijer

Ирски премијер Лео Варадкар саопштио је да је према првим резултатима „јасно“ да су грађани на референдумима гласали против предложених промена устава.

У Ирској су се у петак одржала два референдума, на једном су се грађани изњашњавали да ли су за уклањање дефиниције према којима је брак „основа на којој се темељи породица“ и да се текст замени са речима да се породица може засновати „браком или неким другим дугорочним везама“.

Друга, потенцијална промена, предложени амандман, тицала се улоге жена у кући као темељ друштва и државе.

Питање се тицало брисања дефиниције да „мајке неће бити у обавези да се баве неопходним економским радом, да не би занемариле своје обавезе у кући“ и додавањем клаузуле у Устав у којој се наводи да ће држава тежити да подржи да „чланови породице пружају негу једни другима“.

Гласачки листићи се и даље пребројавају на два референдума, а први резултати показују значајан број гласова против, преноси ББЦ.

Излазност на референдуму је била различита у појединим деловима земље, па је тако негде достигала 50 одсто, а у другим деловима остала испод 30 одсто, наводи британски јавни сервис.

Варадкар је рекао да је јасно да су оба амандмана „у потпуности поражена респектабилном излазношћу“.

Он је додао да је ирска влада прихватила резултат и да ће га „у потпуности поштовати“.

„Као шеф владе и у име владе, прихватам одговорност за резултат“, рекао је Варадкар.

Раније данас, лидер Зелене странке Еамон Риан, који је водио кампању за уставне промене, рекао је да није изгледно да ће предлози амандмана на оба референдума бити одбијени.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.