Грујичић: Архиви свих здравствених институција биће повезани у један систем

Grujičić

Министарка здравства Даница Грујичич изјавила је да је доношење Закона о здравственој документацији и евиденцијама у области здравства омогућило повезивање архива свих здравствених институција у јединствен систем података и успостављање картона које мора бити готово до 1. јануара следеће године.

„Оно што је најважније, сваки грађанин у Србији ће имати здравствени број, име и презиме знаће само његов лекар и они људи који су непосредно укључени у лечење. Здравствени систем ће бити интранет, тако да са компјутера са којим се укључујете у здравствени систем нећете морати да имате никакве друге програме како би сви подаци били апсолутно заштићени“, рекла је Грујичић на представљању 16. издања Сиве књиге НАЛЕД-а у Палати Србија.

Она се захвалила Министарству за науку и иновације, као и министру информатике и телекомуникација, који су дали велику подршку и потпуно разумели потребу да се дигитализацијом скрати пут од пацијента до лекара. Како је рекла, када је замишљала медицину, није ни помишљала да ће велики део времена трошити управо на административне послове.

„Ниједан лекар не жели да своје драгоцено време троши на такве послове које га одвлаче од пацијента, од лечења, пружања медицинске помоћи и разговора с болесницима. Зато је један од првих корака Министарства здравља у овом сазиву био управо оснивање сектора за дигитализацију и пројекти који сада већ дају резултате“, поручила је министарка.

Додала је да је тим Министарства здравља вредно радио, што, како сматра, препознају и колеге и пацијенти.

„На том путу прво је требало донети Закон о здравственој документацији и евиденцијама у области здравства, на коме је инсистирао, морам рећи, посебно министар Михаило Јовановић“, рекла је министарка.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.