Гутереш: Не постоји прихватљив ниво говора мржње, морамо да га искоренимо

Gutereš

Говор мржње је показатељ дискриминације, злостављања, насиља, сукоба, па чак и злочина против човечности изјавио је данас поводом обележавања Међународног дана против говора мржње Антонио Гутереш, генерални секретар Уједињених нација.

Он је истакао, саопштиле су Уједнињене нације, да смо видели до чега је довео говор мржње од нацистичке Немачке до Руанде, Босне и даље.

„Не постоји прихватљив ниво говора мржње; сви морамо радити на томе да га потпуно искоренимо“, рекао је Гутереш.

„Говор мржње данас циља широк спектар група, често на основу расе, етничке припадности, религије, уверења или политичке припадности. Последњих месеци смо видели пораст антисемитског и антимуслиманског говора мржње на интернету и у јавним обраћањима утицајних лидера. Говор мржње може бити усмерен против жена, избеглица, миграната, родно различитих и транс особа, као и мањина. Додатно је ојачан снагом дигиталних платформи и алата који му омогућавају да се шири преко граница и култура“, навео је Гутереш.

Он је нагласио да државе имају обавезу према међународном праву да спречавају и боре се против подстицања мржње, као и да промовишу различитост, међусобно разумевање и солидарност и да морају појачати напоре у спровођењу ових обавеза, истовремено осигуравајући да мере које предузимају чувају слободу говора и штите мањине и друге заједнице.

Млади често највише погођени говором мржње

„Стратегија и Акциони план Уједињених нација против говора мржње пружају оквир за решавање како узрока, тако и последица ове пошасти. Уједињене нације тренутно припремају Глобалне принципе за интегритет информација како би се њима доносиоци одлука водили у вези са овим питањима“, рекао је Гутереш.

Како су млади често највише погођени говором мржње, нарочито на интернету – млади морају бити део решења, навео је он.

„Учешће младих, поготово девојака и младих жена, младих из староседелачких заједница, младих из мањинских заједница, ЛГБТИQ младих и младих са инвалидитетом, од суштинског је значаја за стварање јавних и онлајн простора без говора мржње“, казао је Гутереш и додао да владе, локалне власти, верски, пословни и лидери заједница имају дужност да улажу у мере за промовисање толеранције, различитости и инклузивности као и да се супротставе говору мржње у свим његовим облицима.

„Обележавајући Међународни дан борбе против говора мржње, хајде да сви радимо на промовисању едукације о људским правима, укључивању младих у демократско доношење одлука и супротстављању нетолеранцији, дискриминацији, предрасудама и стереотипима, где год да се појаве“, позвао је Гутереш.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.