Институт за неонатологију: Прошле године донирано 309 литара хуманог млека

HUmano mleko

Поводом 19. маја, Светског дана донације хуманог млека, Институт за неонатологију подсећа да је Прва српска банка хуманог млека основана у Београду у том Институту 2009. године, а да је од 24 донорки, у 2023. години Институту донирано 309 литара хуманог млека.

Како се наводи у саопштењу Институту за неонатологију, та институција обележила је и ове године Светски дан донације хуманог млека у свечаној сали Института, када је организовано дружење лекара и медицинских сестара са мајкама доноркама и њиховим бебама.

У знак захвалности за тај изузетно хумани чин мајкама доноркама уручене су захвалнице и организован је пригодан коктел.

Прва српска банка хуманог млека обезбеђује донорско млеко деци којој мајчино млеко није доступно и на тај начин им се обезбеђује најздравији и најприроднији начин исхране.

Банка млека Института за неонатологију функционише по јасно дефинисаним стандардима и препорукама које су објавиле асоцијације банака млека у целом свету, у првом реду Европска асоцијација банака млека (ЕМБА)и,поседује савремену опрему за прикупљање,обраду, чување и дистрибуцију млека.

Све мајке које су здраве, имају вишак млека и жељу да постану донорке могу да нам се обрате Институту за неонатологију на број телефона 0113630127 и добију детаљније информације.

Како се наводи, обележавање Светског дана донације хуманог млека, почело је у Бразилу 2004. и тиме се изражава захвалност свим мајкама које су донирале своје млеко банкама млека свуда у свету, а са идејом да се пажња друштва усмери на важност хуманог млека и дојења у земљама широм света. За 20 година основано је преко 600 банака млека у више од 60 земаља света.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.