Ирена Вујовић: За санацију депоније Дубоко издвојено 30 милиона евра

Irena Vujović

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић најавила је да ће, након гашења пожара на депонији „Дубоко“ код Ужица, та депонија постати регионални центар за девет локалних самоуправа и да је за то издвојено 30 милиона евра. Очекује да ће радови почети у септембру.

Додала ће да је у оквиру кампање „Сарађуј, не загађуј“ бити уклоњено 1.100 сметлишта широм Србије.

Потпредседница Владе и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић рекла је за РТС да је депонија „Дубоко“ код Ужица, где је недавно угашен пожар, регионални центар којем гравитира девет локалних самоуправа, али и да су и пре пожара интензивно радили на припреми за модернизацију тог центра.

„Пожар који се догодио је виша сила, али је веома брзо угашен, у односу на искуства околних земаља где су се такви пожари гасили дуже. На сву срећу, пожар је угашен. Ја се захваљујем свима који су учествовали у гашењу, али исто тако и грађанима Ужица који су били стрпљиви и који су разумели ситуацију“, навела је Вујовићева.

Додала је да ће у пројекат модернизације „Дубоког“ бити уложено 30 милиона евра и да су средства обезбеђена, као и да се тренутно бира извођач радова, а да би први радови требало да почну почетком септембра.

Ирена Вујовић је истакла да у овом тренутку пуним капацитетом ради само регионални центар у Суботици, а да је планирано да се такав центар, осим код Ужица, прави и у Каленићу код Уба, а да ускоро почињу радови и у Сомбору.

Говорећи о депонији „Дубоко“, рекла је да је планирано да депонија буде проширена и санирана, али и да ће бити направљено постројење за прикупљање гаса, пошто је паљење гаса један од главних узрока пожара на депонијама.

„Морам да нагласим да је ово први пут да смо одвојили значајна средства, да смо одлучни у томе и да имамо системски приступ“, истакла је Ирена Вујовић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.