Израел наставља са колонизацијом палестинских територија: Граде 3.400 стамбених јединица на Западној обали

Izraelsko naselje

Израелска влада одобрила је планове за изградњу нових 3.400 стамбених јединица у насељима на окупираној Западној обали.

Према плановима, око 70 одсто кућа биће изграђено у насељу Мале Адумим источно од Јерусалима, а остатак у Кедару и Ефрату, јужно од Витлејема.

Неименовани министар из израелске владе наводно је рекао да изградња нових кућа представља одговор на „смртоносни палестински напад“ у близини Мале Адумима пре две недеље.

Министар финансија Безалел Смотрич, који је задужен за цивилну администрацију, рекао је да је укупно 18.515 домова одобрено за изградњу у насељима на окупираној Западној обали током прошле године.

– Непријатељи покушавају да нам науде и ослабе, али ми ћемо наставити да изграђујемо на овој земљи – написао је на Иксу.

Министарство спољних послова Палестинске управе са седиштем на окупираној Западној обали осудило је одобрење изградње.

– Насеља су нелегитимна од свог оснивања, што представља експлицитан позив на наставак спирале насиља и ратова – наводи се у саопштењу Палестинске управе.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изразио је разочарање одлуком израелске владе и навео да САД виде насеља као нелегална, враћајући се на позицију коју је поништила администрација бившег председника Доналда Трампа 2019.

Израел је изградио око 160 насеља у којима живи око 700.000 Јевреја откако је 1967. окупирао Западну обалу и источни Јерусалим, земљу коју Палестинци желе као део будуће државе.

Велика већина међународне заједнице сматра да су насеља нелегална по међународном праву, иако Израел то оспорава.

Према подацима УН најмање 413 Палестинаца убијено је од октобра у сукобима на окупираној Западној обали, укључујући и источни Јерусалим.

У бомбардовању Појаса Газе од 7. октобра убијено је више од 30.000 Палестинаца.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.