Једногласно усвојена Декларација о заштити националних интереса

Jedan naeod, jedan sabor

На заједничкој седници Влада Србије и Републике Српске једногласно je усвојена Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

Председник Владе Србије Милош Вучевић оценио је да је то историјски значајна одлука, и да су на текст документа поноси сви.

Парламенти Србије и Република Српска би у наредних 90 дана требало да усвоје Декларацију.

Текст Декларације ће, како је Вучевић додао, одмах добити сви представници Срба из Црне Горе и Северне Македоније, Српске листе са КиМ и епископи.

Према речима премијера Србије, важно да је да текст добију сви учесници како би видели текст на који смо поносни и какву смо историјски значајну одлуку данас донели.

Председник Србије Александар Вучић нагласио је да су у самој Декларацији пажљиво биране речи, и да је говорено о свему.

Он је рекао да се у декларацији говори о Косову и Метохији, поштовању Резолуције 1244, али се јасно говори и о дијалогу као суштинском начину решавања проблема између Срба и Албанаца и јер, како је рекао, не постоји друго решење сем дијалога и инсистирања на поштовању Бриселског споразума и испуњавања обавеза о ЗСО.

Србија је, како је додао, уважила неке захтеве Републике Српске, јер је важна саборност.

„Не можемо ми да будемо ти који ћемо увек људима из Републике Српске да кажемо да боље разумемо њихове проблеме него они сами“, рекао је Вучић.

„Уважили смо захтеве РС јер је то наша обавеза, постоје тачке у којима ја нисам био сасвим упућен, али сам прихватио заједно са Аном (Брнабић) и Милошем (Вучевићем) и другим члановима владе, јер нисмо ми ти који ће људима из РС говорити да боље разумемо њихове проблеме“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је био чврст када су неки тражили да се Декларација не донесе, као и у Уједињеним нацијама, рекао је Вучић и додао да у самој декларацији постоји једна тачка која говори о чувању традиционалних пријатељстава, оних која смо увек умели да чувамо и у најтежим могућим временима.

Председник Републике Српске Милорад Додик је на почетку седнице рекао да је Декларација суштински национални документ који даје одговор на бројне изазове.

„Декларација говори о томе да српски национални интерес нема алтернативу“, рекао је Додик.

„Она је животна и свака друга потреба, она обухвата све важне аспекте односа Србије и Републике Српске“, рекао је Додик и нагласио да декларација подразумева да ће се Дан Републике Српске обележавати на Дан државности Србије и да ће се славити заједнички.

Деларација ће своје снажно упориште и имати управо у Дејтонском споразуму, Уставу БиХ, које Србија безрезервно поштује.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.