Још један кандидат на листи за председника Русије: Изборна комисија одобрила кандидатуру Харитонова, иза њега је јака странка

Nikola Hartinov

Највиша руска изборна власт у уторак је одобрила Николају Харитонову да се кандидује за председника на листи Комунистичке партије Русије (КПРФ), која представља једну од најстаријих политичких снага у земљи.

Председнички избори у Русиј требало би да се одрже 17. марта.

Харитонов је четврти кандидат коме је Централна изборна комисија одобрила папирологију. Прошлог петка Леонид Слуцки из ветеранске националистичке партије ЛДПР и Владислав Дванков из релативно нове, центристичке партије Нови људи су потврђени да се кандидују.

Харитонов каже да настоји да обезбеди будућност Русије као моћне нације која добија снагу од свог мултиетничког народа.

Ела Памфилова, председница изборне комисије, обећала је подршку тог тела његовој кандидатури у складу са руским законом.

За осам других руских држављана – укључујући садашњег председника Владимира Путина, који се кандидује као независни кандидат и који се сматра фаворитом – Комисија тек треба да да одобрење.

Један од оних који чекају одобрење дели Харитоновљеву политичку идеологију, али не и његову партијску оданост. Сергеја Малинковича номиновали су Комунисти Русије, мала снага која је критиковала стратегију КПРФ-а за утицање на националну политику.

Након вести да је кандидатура Харитонова прихваћена дугогодишњи лидер КПРФ-а Генадиј Зјуганов саопштио је да је странка финализовала предизборни манифест од 15 тачака, који ће ускоро одобрити руководство, рекао је он.

КПРФ је основана 1990. године и тврди да је наследник Комунистичке партије Совјетског Савеза, која је де јуре била једина политичка снага у СССР-у током већег дела његове историје. Конзистентно је одржавала присуство у доњем дому парламента, Државној думи, а њена снага је достигла врхунац на 157 од 450 места средином 1990-их, док тренутно држи мање од 60 посланичких места.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.