Кина лансирала нови астрономски сателит који је развила заједно са Француском

Satelit

Кина је лансирала астрономски сателит, након скоро 20 година напорног рада кинеских и француских научника, како би ухватила рафале гама зрака који трепере попут ватромета у најудаљенијим крајевима универзума.

Сателит, свемирски вишепојасни монитор променљивих објеката (СВОМ), лансиран је из ракете Лонг Марч-2Ц из центра за лансирање сателита Сичанг у југозападној кинеској провинцији Сечуан, саопштила је Кинеска национална свемирска администрација, пренела је Синхуа.

„Радујемо се важним открићима, попут најранијих експлозија гама зрака до којих је дошло када је универзум још био у повоју, што ће нам помоћи да проучавамо космичку еволуцију“, рекао је Веи Ђианиан, главни кинески истраживач СВОМ-а, који ради у Националним астрономским опсерваторијама Кинеске академије наука.

Главни научни циљеви СВОМ-а укључују тражење и брзо лоцирање различитих рафала гама зрака, свеобухватно мерење и проучавање својстава електромагнетног зрачења ових рафала, проучавање тамне енергије и еволуције универзума кроз ове рафале и посматрање електромагнетних сигнала повезаних са гравитационим таласи, истакао је Веи.

Бертран Кордије, главни француски истраживач СВОМ-а који ради у Француској комисији за алтернативну енергију и атомску енергију, рекао је да се коришћењем рафала гама зрака као алата за посматрање раног универзума, могу посматрати можда прве звезде.

„Ово је веома интересантно јер је то једини начин да се у садашњем времену дође до информација о универзуму“, нагласио је он.
На сателиту су инсталирана четири научна инструмента, од којих је два развила Кина, а два Француска.
Четири инструмента могу остварити велико видно поље и високо прецизно посматрање.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.