Кинеска застава на „тамној“ страни Месеца: Лунарни лендер „Чанг’е-6“ кренуо на историјски пут ка Земљи

Kineska zastava na Mesecu

„Чанг’е-6“ лунарна сонда кренула је на дуг пут ка Земљи са „мрачне“ стране Месеца, чиме је направљен још један корак ка завршетку амбициозне кинеске мисије.

У симболичном тренутку пре полетања лендера, Кина је постала и прва земља која је изложила своју заставу на далекој страни Земљиног природног сателита.

Сонда носи прве узорке тла са ове стране Месеца, који због његовог специфичног гравитационог „плеса“ са Земљом, никада није видљив са наше планете, а прикупљала их је током два дана из Аполо кратера.

Повратак кући требало би да траје око три недеље, а слетање је планирано 25. јуна.

Успешан повратак узорака дао би Кини велику предност у истраживању „тамне“ стране Месеца, за које је шеф НАСА Бил Нелсон рекао да представља „нову свемирску трку“.

Ово је други пут да је та земља прикупила узорке са Месеца, а први пут јој је то пошло за руком 2020. године.

Застава од камена

Кинеска застава коју је „Чанг’е-6“ оставио за собом направљена је од вулканског камена, који је отопљен и претворен у нити, три пута тање од људске длаке, а оне су затим кориштене за ткање овог необичног материјала.

„Лунарна површина је богата базалтом. Пошто у будућности градимо лунарну базу, вероватно ћемо морати да претварамо базалт у влакна и користимо га за прављење материјала, објаснио је Џоу Чангђи, инжењер укључен у ову мисију, преноси ЦНН.

„Чанг’е“ програм, који је добио име по кинеској богињи Месеца траје већ седамнаест година. „Цханг’е-3“ имао је први успешан лет до месечеве површине крајем 2013. године, а након слетања четврте мисије на далекој страни Месеца, уследило је и успешно враћање узорака са ближе стране небеског тела у мисији „Цханг’е-5“ крајем 2020. године.

То није крај. Кинези већ планирају лансирање „Цханг’е-7“ мисије 2026. године, када би требало да истраже ресурсни потенцијал јужног пола Месеца, за који се сматра да садржи велике залихе воде. Две године касније, у плану је и осма мисија, која ће тестирати употребу тих ресурса на лицу места, на пример, у изградњи структура од лунарне прашине и камења.

Кина планира и да пошаље прву посаду на Месец и то 2030. године и у тој декади изгради Међународну лунарну истраживачку станицу у сарадњи са Русијом, Белорусијом и Пакистаном.

Сличне планове имају и Сједињене Америчке Државе са „Артемис“ односно „Артемида“ програмом, који предвиђа спуштање астронаута на тло Месеца 2026. године. Они такође раде на дипломатском оквиру познатом као „Артемис Аццордс“ за међународну сарадњу у истраживању нашег јединог природног сателита који је до сада потписало више од четрдесет земаља.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.