Ко је Басиру Диомаје Фаје, најмлађи председник Сенегала у историји, и зашто га зову Мр. Цлеан

Bašir

Мало ко је чуо за њега пре годину дана, а сада је постао председник. Изванредан успон Басируа Диомајеа Фајеа смирује буран период у сенегалској политици који је многе затекао неспремне.

Месеци у затвору заједно са савезником Усманом Сонком су изненада окончани, а њих двојица су пуштени недељу дана пре председничких избора.

Сада господин Мр. Цлеан, како му је надимак, мора да почне да ради на свеобухватним реформама које је обећао.

Сваке недеље обрађује земљу у свом селу

„Методичан“ и „скроман“ су речи које се често користе када описују овог порезника, који у понедељак слави 44. рођендан.

Господин Фаје се радо присећа свог одрастања у селу Ндиаганиао, где се сваке недеље, како каже, враћа да обрађује земљу.

Његовој љубави и поштовању према сеоском животу одговара његово дубоко неповерење према сенегалским елитама и политици естаблишмента.

„Он никада није био министар и није био државник, тако да критичари доводе у питање његов недостатак искуства“, каже аналитичар Алиун Тине за ББЦ.

Ера суверенитета

Борба против сиромаштва, неправде и корупције су на врху дневног реда господина Фајеа. Док су радили у државном Трезору, он и Сонко су основали синдикалну радну групу за борбу против корупције.

Гас, нафта, риболов и одбрамбени споразуми морају поново да се испреговарају како би боље служили сенегалском народу, сматра Фаје.

Он жели да уведе еру „суверенитета“, рекао је бирачима, а то се посебно односи на везе са Француском.

Новоизабрани председник Сенегала каже да ће одустати од много критиковане валуте ЦФА франка, која је везана за евро и коју подржава бивша колонијална сила Француска. Фаје жели да је замени новом сенегалском или регионалном западноафричком валутом, иако то неће бити лако.

„За почетак ће морати да се позабави реалношћу буџета… Али видим да има много амбиција“, каже за ББЦ бивша премијерка Амината Туре, која је служила под одлазећим председником Мекијем Салом.

Јачање независности правосуђа и отварање радних места за велику младу популацију Сенегала такође су кључни приоритети за Фајеа – ни на једно од њих „председник Сал није обраћао велику пажњу и то га је сустигло“, додаје Туре.

Она није једини политички „тешкаш“ који је дао подршку 44-годишњаку – бивши председник Абдулаје Вејд учинио је исто само два дана пре гласања у недељу.

Он је био „План Б“

То је изузетан преокрет за Фајеа који је последњих 11 месеци провео у затвору под оптужбом за побуну, а много година пре тога у сенци свог савезника.

Наиме, Басиру Диомаје Фаје најављен је у фебруару као кандидат за такозвани „План Б“, који ће заменити харизматичног и ватреног опозиционара Усманеа Сонка.

Обојица су основала сада распуштену странку Пастеф, обојица су порезници, а обојица су се прошле године нашли у затвору због оптужби за које су рекли да су политички мотивисане.

Сонко је на крају осуђен за два кривична дела, што је значило да му је забрањен приступ изборима, па је Фаје ускочио.

„Басиру сам ја“, рекао је недавно Сонко својим присталицама.

„Они су две стране истог новчића“, слаже се колега из Пастефа, Моустафа Саре.

Ово је, међутим, довело до критика да је Фаје само „председнички посредник“.

Није тако, каже аналитичар господин Тине. Али однос овог двојца могао би да уведе нови стил водства.

„Можда ће успоставити тандем и одвојити се од хиперпредседничког модела да имамо свемоћног шефа државе. Сонко је наравно неоспорни вођа Пастефа – икона, чак… Али њих двојица су увек имали сјајну динамику саучесништва и дослуха“.

Обвезнице Сенегала пале на најнижи ниво

Некада давно, господин Фаје није желео да има везе са политиком.

„Никад ми то није пало на памет“, рекао је 2019. присећајући се свог детињства.

Један од јунака господина Фајеа је покојни сенегалски историчар Чеик Анта Диоп – чије се дело сматра претходницом афроцентризма. Обојица се виде као левичарски промотери панафричког поретка.

Када су у понедељак објављени први резултати који показују да је Фаје близу победе, људи у престоници Дакар славили су трубљењем аутомобила и певањем уз гласну музику.

Реакција међународних актера била је мање весела, а доларске обвезнице Сенегала су пале на најнижи ниво у последњих пет месеци. Новинска агенција Реутерс извештава да су инвеститори забринути да би мандат Фајеа могао да промени политику земље као „повољне за пословање“.

„Мојим избором сенегалски народ је одлучио да раскине са прошлошћу“, рекао је он новинарима касније у понедељак. „Обећавам да ћу владати понизно и транспарентно“.

Првобитно избори је требало да буду одржани прошлог месеца, али их је господин Сал одложио само неколико сати пре него што је кампања требало да почне, што је изазвало насилне протесте опозиције и демократску кризу.

Већина кандидата имала је врло мало времена да се припреми након што је одређен нови датум избора – али Фаје је имао нешто више од недељу дана након што је пуштен из затвора.

Упркос скраћеном периоду кампање, грађани Сенегала су били непоколебљиви да ће изаћи и искористити свој глас, рекао је Кристофер Фомуњо из Националног демократског института за међународне послове за ББЦ Неwсдаy.

„Сенегал је у процесу потврђивања да се демократије могу самоисправити и изаћи јаче и отпорније“.

А прави тест за сенегалског „момка за чишћење“ тек је почео.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.