Ко је СНС играч? Ђилас или Саво? Испливали докази да СНС скупља потписе за Манојловића на Врачару!?

Đilas i Savo

До избора је остало мање од две недеље а сукоби у прозападној опозицији се не смирују. Напротив, у току је прави мали рат између Драгана Ђиласа и Саве Манојловића, а сваки од њих двојице за другог тврди да је „Вучићев играч“.

Након што му је оборена листа на Врачару, Манојловић је на својим налозима на друштвеним мрежама за то директно оптужио вођу ССП-а.

– Контактирали смо представнике ЦРТЕ поводом вести да су оборили листу „Крени-промени“ на Врачару. Црта се не бави контролорима избора на општинском нивоу, иако се њихов адвокат налази на листи сарадника. Иза обарања листе стоји Драган Ђилас – навео је Манојловић.

Уследио је експресни одговор Ђиласа и нова оптужба на рачун вође „Крени-промени“ да је „испостава службе“ и да се на његовој листи налазе фантомски кандидати:

– Разумем да му је служба дала налог да руши Ђиласа, а не Вучића и да је целу своју кампању усмерио на мене – написао је Ђилас.

Ко је све дао потпис за листу Саве Манојловића?

А онда је драма отишла и корак даље. Бројни опозициони налози на друштвеним мрежама деле видео снимке прикупљања потписа листе „Крени-промени“ Саве Манојловића, на којима се јасно виде активисти Српске напредне странке. Тиме, како кажу, показују недвосмислене доказе да је Српска напредна странка помогла Манојловићевој листи да скупи потписе, али чак и то није било довољно да би листа била поднета у складу са законом.

На једном од снимака се чак види и заменик председника Скупштине Градске општине Врачар – Влада Павловић.

– Овај седи са црвеним патикама и наочарима што стоји у реду је СНС-овац Влада Павловић. Он је заменик председника скупштине Врачара. Ако ово није доказ да је Саво Вучићев потрчко и плаћеник који разбија праву опозицију, ја не знам шта је – наводи се у једном од коментара на друштвеним мрежама.

Поред тога, Ђиласови следбеници деле и имена познатих чланова Српске напредне странке који су свој потпис дали листи „Крени-промени“.

– Пазите сад ово! Савиној листи на Врачару су потписе дали Дијана Батрићевић (одборник и кандидат за народног посланика СНС), Влада Павловић (заменик председника Скупштине Градске општине Врачар, исто СНС), Дуња Жарић (члан ОИК испред СНС) и одборници СНС: Тања Дмитровић, Џезабела Јевтић, Милан Мићовић, Сузана Оташевић, Драган Протић и Ирена Тимотијевић!!! Е сад ви мени реците зашто би напредњаци потписивали за Крени-промени?! Саво, проваљен си – наводи се у коментару.

СНС скупљао потписе за Саву Манојловића и у другим градовима?

Према тврдњама опозиције, постојао је договор између СНС и Саве Манојловића. С обзиром да владајућој странци није одговарало да „Крени-промени“ бојкотује изборе, а како они нису били у стању да скупе потписе сами, договорили су се да чланови СНС-а пруже подршку Манојловићевој листи. Због тога су многи од њих, од којих су неки чак и одборници СНС-а, добили наређење да дају свој потпис листи „Крени-промени“.

Ипак, како кажу из опозиције, Врачар је мала општина и ту се сви познају. Опозиционари који подржавају бојкот су приметили позната лица из СНС-а у реду испред просторија Манојловићевог покрета, а међу њима је био чак и заменик председника Скупштине Градске општине Врачар Влада Павловић.

Да ствар буде гора, опозиција сада тврди да договор између СНС-а и Саве Манојловића није постигнут само у Београду, него и у другим градовима и општинама где је „Крени-промени“ имао проблема са прикупљањем потписа. Како кажу, за тако нешто имају и доказе.

Подсетимо, Виши суд у Београду поништио је решење Изборне комисије Врачар о проглашењу изборне листе број девет „Др Саво Манојловић – И ја сам Врачар – Крени- Промени“ за изборе за одборнике Скупштине општине Врачар.

Како је прецизирано у пресуди тог суда, објављеној на сајту Републичке изборне комисије, усваја се жалба Владимира Тупањца, који је иначе активиста ЦРТЕ, на решење о проглашењу изборне листе „Крени-Промени“.

У жалби се између осталог, наводи да у побијеном решењу којим је проглашена та изборна листа, није наведено колико је поднето правно ваљаних изјава бирача који подржавају листу што је наведено у поништеном решењу, у ком је наведено да постоји 370 изјава, што је недовољан број јер је неопходно 600.

Такође је несумњиво утврђено да ова листа не испуњава законом прописан минимум од 40 одсто припадника мање заступљеног пола од укупног броја предложених кандидата, наводи се у одлуци суда.

Суд у образложењу наводи и да предложени кандидати са ове изборне листе Милица Пијановић и Ана Грубин, не могу бити одборници у Скупштини општине Врачар, односно не могу вршити изборно право на територији те општине, јер су промениле пребивалиште након 2. јула 2023. године, односно на тај дан нису имале пребивалиште на територији Врачара, па самим тим у складу са изменама и допунама Закона о јединственом бирачком списку, не могу бити уписане у део бирачког списка који се води за наведену општину, а што је предуслов за вршење изборног права на тој општини.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.