Колико је Израел после шест месеци рата близу уништења Хамаса? Убијено је више од 33.000 Палестинаца, а колико је милитаната међу њима

Gaza

Прошло је више од шест месеци откако су борци Хамаса упали из Газе у Израел 7. октобра, убивши око 1.200 људи и узевши стотине за таоце.

Као одговор Израел је обећао да ће „срушити и уништити Хамас“ тако да више не представља претњу и да ће све таоце вратити кући.

У бруталном рату који је уследио, најмање 33.000 Палестинаца је убијено, према Министарству здравља Газе, а велики делови изоловане енклаве су уништени.

Израел каже да је убио хиљаде бораца Хамаса и уништио велики део огромне мреже тунела испод Газе, које је Хамас користио за извођење напада.

ББЦ Верифy је прочешљао јавне изјаве и објаве на друштвеним мрежама Израелских одбрамбених снага (ИДФ) и проценио доказе који стоје иза израелских циљева.

Колико је лидера Хамаса убијено?

Пре 7. октобра сматрало се да Хамас има око 30.000 бораца у Гази, према извештајима који цитирају команданте ИДФ-а.

Многе Хамасове високе политичке личности као што је Исмаил Ханије, који се сматра генералним вођом групе, живе у иностранству. Али сматра се да су многе њене структуре војног руководства унутар Газе.

ИДФ су у недавном саопштењу истакле да су убиле око 13.000 бораца Хамаса од почетка рата, иако није навела како је израчунала ту цифру.

Израел такође објављује имена појединачних лидера Хамаса за које каже да су убијени.

Од октобра је на овај начин именовано укупно 113 људи, од којих је велика већина убијена у прва три месеца рата. Израелска војска није пријавила да је иједан високи лидер Хамаса убијен у Гази ове године до краја марта.

ИДФ је 26. марта саопштила да је убила Марвана Ису, заменика команданта Хамасовог војног крила. Сматран једним од најтраженијих људи у Израелу, он би био највиши вођа групе који је убијен од почетка рата. САД су саопштиле да верују да је убијен, али Хамас то није потврдио.

ИДФ објављује имена појединаца за које каже да су убијени високи лидери Хамаса, али није могуће проверити да ли су они чланови групе. Један од именованих у овој категорији био је Мустафа Тураја, који је радио као слободни новинар на југу Газе када је његово возило погођено у јануару.

На листи су се нашла и поновљена имена, која су изузета из укупног поменутог броја.

Изван Газе, политички лидер Хамаса Салех Ал Арури погинуо је у јануару у експлозији у јужном предграђу Бејрута. Израел се сматра одговорним за тај напад.

Међутим, стручњаци са којима је ББЦ разговарао рекли су да се верује да су многи истакнути лидери групе у Гази, укључујући Јахју Синвара, и даље живи.

– ИДФ нису успеле да дође до врха руководства Хамаса – каже Мајрав Зонзеин, виша аналитичарка за израелско-палестинска питања у Међународној кризној групи.

– И на симболичном нивоу доласка до главних лидера, као и на нивоу смене Хамаса као вође територије, то је нешто што није успео да постигне – каже Зонзеин.

Колико талаца је остало у Гази?

Према израелским званичним подацима, 253 особе су узете као таоци 7. октобра.

Од тада је 109 је пуштено у склопу размене затвореника или у одвојеним договорима, троје је директно спасила израелска војска у војним операцијама, док је пронађено 12 тела, од тога три која су ИДФ признале да су биле у једној од својих операција.

Најмлађи талац има 18, а најстарији 85 година, а од преосталих 129 талаца Израел каже да су најмање 34 мртва.

Хамас каже да је број мртвих талаца већи, што је, како тврде, последица ваздушних удара ИДФ. Али ове наводе није могуће проверити.

Два најмлађа таоца ухваћена у нападу Хамаса били су Ариел и Кфир, који су у време отмице имали 4 године, односно 9 месеци. Њихова смрт је пријављена, али није потврђена.

У оквиру обећања да ће елиминисати Хамас, Израел је обећао да ће уништити опсежну мрежу тунела групе испод Газе, које користи за кретање робе и људи.

– Замислите Појас Газе као један слој за цивиле, а затим други слој за Хамас. Покушавамо да дођемо до тог другог слоја који је Хамас изградио – рекао је портпарол ИДФ Џонатан Конрикус у октобру.

Хамас је раније рекао да се његова мрежа тунела протеже на 500 километара, иако не постоји начин да се то независно провери.

ИДФ су такође неприцизне када говоре да су њихове снаге „уништеле велики део терористичке инфраструктуре у Гази“.

ИДФ су повремено показивале доказе о Хамасовим тунелима које су нашле. На пример, ИДФ у новембру су објавили видео-снимак дела мреже тунела испод болнице Ал Шифа у граду Газа за који су тврдили да се користи као командни центар.

ББЦ Верифy је прегледао све поруке ИДФ-а на платформи друштвених медија Телеграм у којима се помињу тунели у Гази између 7. октобра 2023. и 26. марта 2024.

У 198 се помиње откриће тунела, где је војска рекла да је лоцирала тунеле или тунелске шахтове. У још 141 порука тврди се да је тунел уништен или демонтиран.

Већина њих није дала прецизне детаље или конкретне локације, тако да није могуће потврдити обим мреже коју су ИДФ откриле или уништиле.

Лавиринт испод Газе састоји се од неколико компоненти, укључујући тунелске руте и просторије различитих величина, као и тачке на којима се тунел сусреће са површином – познате као тунелска окна.

У 36 порука се помињу удари на укупно више од 400 тунелских окна. Међутим, изједначавање окна са читавим тунелом било би погрешно, каже доктор Дафне Ричемонд-Барак, стручњак за подземно ратовање која предаје на Универзитету Рајхман у Израелу.

Једноставно уништавање тунелских шахтова оставља мрежу нетакнутом, каже она.

– С обзиром на обим и дубину Хамасове тунелске мреже, немогуће је у потпуности елиминисати сву његову подземну војну структуру – додаје она.

Израелска офанзива је имала високу цену

Израелски ратни циљеви имали су огромну цену за Палестинце у Гази. Више од 33.000 људи је убијено, према Хамасовом Министарству здравља.

Најновији демографски преглед Министарства од 5. априла показује да су више од 70 одсто убијених били жене и деца.

Многи други су расељени и остали су без домова док израелске снаге покушавају да униште инфраструктуру Хамаса. Више од 1,7 милиона људи интерно је расељено, према подацима Уједињених нација.

Стамбене области су остављене у рушевинама, ужурбане улице су претворене у рушевине, универзитети су уништени, а пољопривредна земљишта су опустела.

Више од 56 одсто зграда у Гази оштећено је или уништено од 7. октобра, према анализи сателитских података.

Шест месеци од почетка рата још увек није јасно да ли је Израел уопште близу испуњења својих циљева у рату.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.