Крушевац добија Научно технолошки парк, Брнабић: Вредан 16 милиона евра, биће завршен 2025. године

temeljac

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је приликом полагања камена темељца за Регионални научно-технолошки парк у Крушевцу да ће у тај пројекат бити уложено 16 милиона евра, а да ће радови бити завршени у октобру 2025. године.

Она је честитала Крушевцу и Крушевљанима што тиме практично стају у ред градова као што су Београд, Нови Сад, Чачак, Ниш, Крагујевац, који ће имати научно-технолошки парк.

„На Крушевцу је можда још већа обавеза и још већа одговорност, а то је да ово буде регионални центар за напредне технологије, за напредну индустрију, за читав развојни округ па и шире“, поручила је Брнабић.

Она је истакла је да је у Крушевцу била на Видовдан 2021, на молбу тадашњег градоначелника Братислава Гашића и да се тада родила идеја о Регионалном НТП у Крушевцу чија је изградња почела за само две и по године.

„То је некада за Србију било незамисливо, а данас је стандард. Србија нема времена за губљење, зато што морамо сваки дан да урадимо нешто, да остваримо све оне потенцијале које Србија има, а има их још много“, поручила је Брнабић.

Она је додала да је за две и по године завршено пројектовање, да су нашли финансирање, потписали уговор о финансирању с Еуропском банком за обнову и развој која даје најповољније могуће кредите, а да је затим све то ратификовано у Скупштини, расписан тендер, изабрана најбоља понуда и кренуло се у изградњу.

„Увек је важан дан када почињете нешто ново. А ми сада почињемо да градимо још један од оних пројеката које смо обећали читавој Србији и целом нашем народу у оквиру програма Србија 2027 – Скок у будућност. Многи су мислили када смо представили тај План да су то само бајке, маштарије, да није могуће све то урадити за четири године. Али видите да се ради и видите да сваки дан почињемо или настављамо неки од тих пројеката“, рекла је премијерка.

Додала је да је сигурна да ће све што је обећано бити испуњено до краја 2027. године и да ће се тиме обезбедити да се у Србији још додатно боље и квалитетније живи.

„Сигурна сам да ћемо постићи циљ да просечна плата у Србије буде макар 1.400 евра, а да просечна пензија и минималац буде најмање 650 евра. А да бисмо тај циљ постигли, морамо да урадимо све оне пројекте које смо обећавали. И ово је један од важних пројеката које морамо да урадимо да бисмо достигли циљеве које смо обећали нашој земљи и нашем народу“, рекла је Брнабић.

Она је позвала Крушевљане да НТП почне да ради чим буде завршен јер је, како је рекла, много времена изгубилљено од 2012. године.

„Превише времена и прилика је пропуштено. Превише послова угашено. Превише каријера уништено. Превише породица остављено без посла. Много тога смо надокнадили до ове 2024. године. Створили смо заједно у последњих 11 година преко 550.000 радних места“, рекла је Брнабић.

Додала је да може да се оствари да „Србија буде оно што Србија јесте“, а то је, како је истакла, сигурно једна од најуспешнијих, ако не и најуспешнија земља у Европи.

„То ми можемо да будемо. То Србија има у себи. То наш народ има у себи“, поручила је премијерка.

Градоначелник Крушевца Иван Манојловић изјавио је да је градња Регионалног научно-технолошког парка у Крушевцу огромна ствар за читав Расински округ. Како је рекао, најзаслужнији за иницирање те идеје били су управо актуелни министар унутрашњих послова Братислав Гашић и премијерка Ана Брнабић која је „имала времена и жељу да саслуша идеју и која је помогла да се пронађе начин да се она оствари“.

„И оно што је посебно важно, што је заиста више деценијска потреба Расинског округа је да ће Крушевац и Расински округ добити први пут полуотворени сајамски простор како бисмо могли да на адекватан и савремен начин представимо привреду, производе и услуге нашег округа“, рекао је градоначелник Крушевца.

Коланђели: Ово је велики пројекат за нас

Директор Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Западни Балкан Матео Коланђели рекао је да је отварање новог научно-техонолошког парка важно достигнуће за иновациони еко-систем у Србији.

„Поносни смо што смо део овог пројекта, кроз зајам од 18 милиона евра уложили смо у три научно технолошка парка у Нишу, Чачку и Крушевцу, као и финансирање БИО 4 кампуса у Београду“, навео је Коланђели.

Коланђели је истакао да ће ЕБРД подржати еко-систем за иновације у Србији, као и развој младих талената, са акцентом на женске иноваторе.

„Ово је велики пројекат за нас, велика година за нас у Србији, у којој смо уложили смо 850 милиона евра. Први пут Србија је била једна од топ 5 прималаца глобалне иновације ЕБРД, поносни смо због тога“, истакао је Коланђели.

Навео је да креирање шанси у мањим градовима даје могућност младим предузентицима да се развију у њиховом граду. Према речима Коланђелија, ЕБРД увелико ради и радиће на подржавању српских стартапова.

„Тренутно подржавамо 20 стартапова кроз програм који се зове ‘Стар Вентуре’ кроз који дајемо помоћ у знању и финансијама потребним за развој, како би се развили на следећи ниво“, указао је Коланђели.

Полагањем камена темељца почиње изградња Регионалнг индустријско-технолошког парка у Крушевцу, који ће се простирати на површини од 10.000 квадрата у индустријској зони. НТП у Крушевцу ће бити смештен на локацији бивше управне зграде Хемијске индустрије „Жупа“ у Дедини и заузеће површину од 1,6 хектара, на којој ће се налазити главна зграда, конференцијске сале и 39 пословних модула намењених за рад технолошко и истраживачки оријентисаних компанија за више од 200 корисника.

У другом делу је планирано 14 производних модула од по 280 метара квадратних, а укупна површина хала је око 4.000 метара квадратних. У Влади Србије су у јуну прошле године потписани Уговор о зајму и Уговор о пројекту између Владе Србије и ЕБРД, којим је обезбеђено 80 милиона евра, од којих ће 70 милиона бити опредељено за изградњу научно-технолошких паркова у Чачку, Нишу и Крушевцу, а осталих 10 милиона за изградњу БИО 4 кампуса у Београду.

Свечаном полагању камена темељца присуствовали су градоначелник Крушевца Иван Манојловић, министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, директорка Бизнис инкубатор центра Крушевац Мартина Манојловић као и директор ЕБРД за Западни Балкан Матео Коланђели.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.