Кула: Реализовани бесплатни превентивни прегледи и мамографија

Дом здравља Кула и локална самоуправа, а у сарадњи са Удружењем „Жена уз жену“, организовали су бесплатне ултразвучне прегледе дојке и мамографију. Овим прегледима могле су да приступе све жене у општини, како у Дому здравља у Кули, тако и у Руском Крстуру и Крушчићу.
Према речима директорке Дома здравља Кула, др Весне Томић, превентивни прегледи до сада су се показали врло успешним, о чему говори бројка од преко 7.000 прегледа током претходне године, а која ће ове године, нада се, бити превазиђена.
„Дом здравља Кула је још раније покренуо акцију спровођења превентивних прегледа, а важан део тога је превентива карцинома дојке. Горња граница када толеришемо ултразвучни преглед је 55 година, а даља препорука је мамографија. Напомињемо да се мамографија не ради по сваку цену и код свих, већ према одговарајућим индикацијама. Мамографија свих пацијенткиња које буду прошле преглед, а код којих постоји сумња на патолошки процес, биће скраћена у смислу чекања и заказивања, тако да ћемо опет имати акцију са хирурзима из Опште болнице Сомбор. Ми смо своје задатке обавили адекватно и прошле године, о чему сведоче бројеви пацијената који су превентивно прегледани и пацијенткиња које су правовремено упућене на прегледе. Захваљујући помоћи Удружења „Жена уз жену“ имали смо акције у Руском Крстуру и Крушчићу. У плану нам је спровођење нових превентивних прегледа“, поручила је др Томић.
Прегледе је обишао и председник општине Кула, Дамјан Миљанић, који је рекао да настоје да буду присутни путем Дома здравља или невладиних организација и да тако прегледима покрију сва насељена места.
„Прошла година била је једна од најбољих година по броју превентивних прегледа – урађено је преко 7.000 прегледа разних врста и практично у свим насељеним местима. Та пракса настављена је и ове године, па су јуче организовани ултразвучни прегледи дојки у Руском Крстуру. У исто време су у Кули такође организовани исти прегледи, као и прегледи за мушкарце, а данас смо у Крушчићу. Гледамо да се у организацији Дома здравља и уз велику подршку Републичког фонда за здравствено осигурање сваког месеца организују прегледи разне врсте, да будемо присутни путем Дома здравља или путем невладиних организација, какво је и Удружење ,,Жена уз жену“ које је организовало ове прегледе у Руском Крстуру у Крушчићу и да покријемо сва насељена места“, закључио је Миљанић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.