Макрон: Нећу поднети оставку без обзира на резултат избора у Француској

Makron

Француски председник Емануел Макрон изјавио је да неће поднети оставку без обзира на резултат предстојећих парламентарних избора у Француској.

Макрон, који је најавио расписивање парламентарних избора након тешког пораза његове странке Препород на изборима за Европски парламент у Француској и победе крајње десничарске странке Национално окупљање, рекао је да „није Национално окупљање то које пише Устав“.

„Институције су јасне, као и место председника без обзира на резултат“, рекао је Макрон за француски Фигаро, а пренео Политико.

Макрон је у недељу распустио француски парламент и најавио парламентарне изборе за 30. јун и 7. јул.

Групација Обновимо Европу, којој припада и Макронова партија Препород, претрпела је велике губитке на изборима за ЕП, који су одржани у недељу, као и групација која окупља зелене странке.

С друге стране групације које окупљају крајње десничарске и десничарске партије, међу којима су Идентитет и демократија, чије је једно од заштитних лица Национално окупљање Марин Ле Пен, повећале су број мандата.

Више мандата у новом сазиву ЕП имаће и Европски конзервативци и реформисти, којој припадају Браћа Италије италијанске премијерке Ђорђе Мелони.

Највише мандата на изборима добила је Европска народна партија (ЕПП) десног центра, која ће заједно са Прогресивном алијанском социјалиста и демократа, остати једна од две традиционално највеће политичке групације у ЕП.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.