Мали: ММФ похвалио успехе Србије и отпорност привреде

Siniša Mali

Министар финансија Синиша Мали саопштио је да је делегација Међународног монетарног фонда (ММФ) похвалила успехе Србије и отпорност привреде.

Мали је разговоре са делегацијом ММФ-а коју је предводио шеф Мисије Донал Мекгетиген, оценио напорним, али успешним.

Он је захвалио делегацији ММФ-а на конструктивном дијалогу о економским перформансама Србије и о спровођењу великог инвестиционог циклуса који је најавила Влада Србије, саопштило је Министарство финансија.

Мали је навео и да су чланови Мисије ММФ-а, која је завршила трећу ревизију актуелног стендбај аранжмана са Србијом, разумели колико је важно за Србију и њене грађане спровођење програма „Скок у будућност – Србија 2027“.

„Експо 2027 представља симбол промена и једнак је напретку Београда и Србије и од тога ће грађани осетити бољитак, па је зато Експо шанса коју не смемо да пропустимо и замајац за многе друге пројекте који ће нам обезбедити даљи раст, уз веће стопе раста од пројектованих, а то је тренутно најважније“, истакао је минстар финанасија.

Додао је да ће у средњорочном периоду раст додатно бити убрзан, а упркос великим улагањима у капиталне пројекте, обезбеђен је и даљи пад јавног дуга.

„Овај програм подразумева и континуирано повећање плата и пензија, као и минималне зараде“, напоменуо је Мали.

Према његовима речима, оне су сада на рекордном нивоу, а циљ Владе је да просечна плата 2027. године буде 1.400 евра, а пензија и минимална зарада 650 евра.

„Све ближи смо и добијању инвестиционог рејтинга, а по речима свих инвеститора, Србија је по свим индикаторима већ на том нивоу“, истакао је Мали.

„Србија показала да је кредибилан партнер“

Он је рекао да је Србија у протеклим годинама показала ММФ-у да је кредибилан партнер, да се по усвојеној динамици остварују сви зацртани циљеви, па да зато данас та међународна финансијска институција има поверење у планове и програме Владе Републике Србије.

Оцена ММФ-а, током разговора који су трајали од 14. до 26. марта, јесте да је српска економија отпорна, да бележи опоравак раста, висок прилив страних директних инвестиција, солидну фискалну позицију, смањење инфлације, рекордно високе девизне резерве и снажно тржиште рада.

Такође, ММФ је похвалио напредак на пољу структурних реформи.

Сагласност о томе постигнута је на техничком нивоу, а предстоји и званично усвајање ових закључака на Извршном одбору Фонда који се очекује у јуну.

Иако ће Србији бити на располагању повлачење додатних 400 милиона евра након усвајања на Извршном одбору Фонда, Мали је потврдио да, узевши у обзир рекордно високе девизне резерве и фискалне „бафере“, Србија неће повлачити та средства и третираће остатак расположивих средстава као режим из предострожности, односно да ће додатних повлачења бити само у случају нових глобалних шокова.

У извештају ММФ-а наводи се да је развојним планом „Скок у будућност – Србија 2027“ предвиђено велико повећање инвестиција у јавну инфраструктуру, па су од кључне важности добро фискално управљање и средњорочно планирање инвестиција.

„Добра вест је да је ММФ оценио да српска привреда добро напредује у оквиру програма који подржава Фонд, упркос изазовном глобалном и регионалном окружењу. Они су се сагласили да су макроекономски резултати у 2023. ‘премашили очекивања’, те да је предвиђен раст од 3,5 одсто у 2024. и његово убрзање на 4,5 одсто у 2025, подстакнут растом домаће тражње“, рекао је потпредседник Владе.

Он је додао да захваљујући континуираном снажном приливу страних директних инвестиција, девизне резерве сада премашују 25 милијарди евра, што је историјски рекорд.

„Инфлација је у опадању и очекује се да ће до лета 2024. пасти у оквире циља Народне банке Србије“, каже министар.

Када је реч о енергетском сектору, Мали је рекао да ће се реформе наставити, али да је до сада урађен добар посао.

„Добра вест је да ће, захваљујући другачијем начину обрачуна, бити смањена цена гаса за привреду од 1. маја, а сагласили смо се да је важно да се обезбеди финансијска одрживост енергетских државних предузећа и њихова способност да финансирају преко потребне инвестиционе пројекте“, закључио је Синиша Мали.

Разговори мисије ММФ-а с делегацијом Србије данас су завршени, а Народна банка Србије (НБС) је саопштила да макроекономски резултати у оквиру програма остају јаки, уз дезинфлацију, рекордно високе девизне резерве и снажно тржиште рада.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.