Мали представио Липс економске резултате и потенцијале Србије за даља улагања

Siniša Mali
Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали састао се  са заменицом шефа посланичког клуба ЦДУ/ЦСУ у немачком Бундестагу Патрицијом Липс, којој је представио економске резултате, као и потенцијал Србије за даља улагања.

Министар Мали је, на састанку који је одржан у Министарству финансија, истакао да постоје велика очекивања од организације Међународне специјализоване ЕКСПО изложбе и реализације програма „Скок у будућност – Србија 2027“, наводи се у саопштењу министрства финансија.

„У оквиру програма Скок у будућност – Србија 2027, ће до 2027. године, бити уложено око 17,8 милијарди евра у око 320 пројеката широм наше земље који треба да подигну квалитет живота грађана Србије“, рекао је Мали.

Он је додао да је циљ улагање у даље побољшање животног стандарда грађана, убрзану модернизацију, унапређење националне инфраструктуре, индустријализацију.

Министар је навео да ће, између осталог, широм Србије, бити изграђене и обнављене школе, здравствене установе, ауто- путеви, саобраћајнице, брзе пруге.

Мали је појаснио и да је то много шири програм од самог Експо пројекта, као и да ће изградња новог града у Сурчину обухватити стамбени комплекс, Акватик центар, Национални фудбалски стадион, сајамски и изложбени простор, претећу инфраструктуру.
Навео је и да је Експо прилика за Србију да настави са растом и развојем, и додао да се очекује скоро три милиона посетилаца, те да ће се наша земља представити на прави начин.

„Све то нам ствара услове за даље повећање плата и пензија, за даљи напредак и развој“, рекао је Мали и подвукао да ће то бити потпуно другачија слика Србије.

Он је истакао и да ће са оваквим обимом развоја Србија покушати да достигне ниво БДП-а од 100 милијарди евра 2027. године.
„Са Експом, који сматрамо највећом развојном шансом не само за Србију, него и за регион, хоћемо да дођемо на 100 милијарди евра БДП 2027. године“, рекао је Мали.

Министар је навео да Србија бележи невероватне резултате када је економија у питању, и да је упркос свим глобалним изазовима, наша земља стабилна и налази се на путу економског раста и развоја.

Он је истакао да Србија има стабилан јавни дуг који је на крају марта износио 47,7 одсто БДП.

„Стопа незапослености је рекордно ниска и износи 9,1 одсто, док је, са друге стране, стопа запослености, никада већа и износи 50,5 одсто“, рекао је Мали.

Он је навео и да Србија бележи рекорде у привлачењу страних директних инвестиција које су прошле године износиле 4,5 милијарде евра, као и да је захваљујући постигнутим резултатима на корак од добијања инвестиционог рејтинга.

„Очекујем да ћемо до краја године успети да унапредимо наш кредитни рејтинг, да ће Србија први пут у историји имати инвестициони кредитни рејтинг, што је за нас најважнија ствар“, рекао је Мали.

Мали је додао да би то била потврда свих спроведених реформи, али и прилика за даљи убрзани развој.

„Сви ови резултати нам омогућавају да достигнемо циљ да 2027. године имамо 1.400 евра просечну зараду, и просечне пензије и минималну зараду од по 650 евра“, рекао је Мали, и нагласио да држава сва своја обећања испуњава.

Он је указао и да је сарадња са Немачком и ЕУ изузетно важна за Србију и подсетио да немачке компаније у нашој земљи запошљавају више од 80.000 људи и да тај број расте.

Липс је истакла да је импресионирана цифрама и ентузијазмом са којим се приступа реализацији Експа 2027.

„Изгледа одлично. Надам се да ће све добро испасти јер нема разлога да буде другачије“, рекла је Липс.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.