Мали у Вашингтону: Никад веће интересовање страних инвеститора за улагање у Србију

Siniša Mali

Потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали разговарао је у Вашингтону, на инвеститорском састанку, са представницима највећих америчких и међународних компанија и инвестиционих фондова и истакао да никада није било веће интересовање за улагање у Србију.

Министар Мали је, у оквиру учешћа на пролећном заседању ММФ и Светске банке, представио економске резултате Србије и могућности за улагање у нашу земљу и након састанка рекао за Тањуг да је разговарао са представницима више од 20 великих инвеститора и да никада није видео толику заинтересованост за улагање у Србију.

„Дан је био веома напоран, али и веома успешан. И хоћу да поделим са грађанима Србије да никада веће интересовање инвеститора за Србију није било него данас“, истакао је Мали.

Каже да је и то његов посао који ради већ шест година – да разговара свакодневно са инвеститорима.

„Оволику заинтересованост да се дође у Србију и инвестира, да се помогне Србији на такав начин, никада до сада нисмо имали прилику да видимо, што је последица једне одговорне економске политике коју спроводимо већ годинама уназад. И то не каже само Синиша Мали, ни Александар Вучић, већ то кажу ММФ и Светска банка и на крају крајева сви ови инвеститори са којима сам се видео данас, а било их је више од 20, са веома прецизним питањима око тога шта смо у Србију урадили и шта планирамо да урадимо“, рекао је Мали.

Раст и стабилност главни адут Србије

Рекао је да су се интересовали у вези са страним директним инвестицијама у Србији, али и о отварању нових тржишта, и подсетио да Србија има споразум о слободној трговини са Кином.

„То су све ствари које директно утичу да на животни стандард грађана Србије, то нам омогућава подизање плата, подизање пензија, отварање нових фабрика, отварање онога што нашој деци чини разлог да се врате или остану у Србији и да своју будућност нађу у нашој земљи“, рекао је Мали.

На питање који је на састанку са инвеститорима био главни адут наше земље који је представио, Мали је рекао Тањугу да су одлучујућа два фактора, а то су раст и стабилност.

„Дакле, наша економија расте и ми ћемо ове године имати раст БДП сигурно изнад 3,5 одсто, што је далеко боље и више него и много развијеније земље од нас. Само у фебруару стопа раста нашег БДП-а била је чак 5,9 одсто. Раст имамо у индустрији, пољопривреди, туризму, грађевинарству, тако да је то најважнија и најбоља основа за одрживи раст у годинама које долазе“, рекао је Мали.

Навео је да је стабилност други фактор и да држава води рачуна о сваком динару.

„Веома је важно да нам је удео јавног дуга у БДП-у само 47,6 одсто. Јуче је директор ММФ-а говорила да је просек за свет 93 одсто, док је просек у еврозони 89 одсто“, навео је Мали.

Мали: Експо добра инвестиција

Истиче да имамо добре инвестиције као што је Експо и пројекат „Експо2027“ које гурају нашу економију напред, а да смо са друге стране сачували макроекономску стабилност.

„Та два фактора су најважнија и од тога нећемо одустати ни у будућности и то је још једна гаранција нашим грађанима да ће наша економија наставити да побеђује и у годинама које су пред нама“, поручио је Мали.

Мали се састао данас и са представницима кредитне агенције Мудис (Моодy’с) и рекао да постоји прецизан план шта и како треба да урадимо како би Србија већ ове године достигла инвестициони рејтинг.

„Код Мудиса смо на два корака од инвестиционог рејтинга, тако да већ до следеће године то можемо да урадимо и код ње. Ако то успемо са две агенције од три највеће – да кажу да Србија има инвестициони рејтинг, биће нешто потпуно ново што ће отворити Србији врата, коначно од 2012. кад смо били на ивици банкрота, да уђемо у групу најразвијенијих, најздравијих економија света“, нагласио је Мали.

Напомиње да бисмо онда имали објективне критеријуме, показатеље и потврде да смо стварно на правом путу када је наша економија у питању.

„Коначно, имао сам јутрос веома конструктиван састанак са подпредседницом Светске банке Антонелом Басани. За Светску банку ми смо као земља један од највећих партнера са, веровали или не, 4,6 милијарди евра вредних активних пројеката. То су пројекти и у области енергетике, тржишта капитала, пољопривреде, културе, образовања… Доста нам помажу“, рекао је Мали.

Министар финансија је рекао да СБ има велики кредибилитет и да доста значи када она каже да ће српски БДП ове године износити 3,5 одсто, као и ММФ.

„Реч је о објективним критеријумима који су те највеће светске финансијске институције сагледале, анализирале и рекле да је Србија здрава у овим глобално веома тешким условима, у којима се наша економија показала да је отпорнија, јача и способнија да се носи са тим изазовима и много боље и више него многе развијеније и веће земље од нас“, рекао је Мали Тањугу.

Навео је да је на сваком састанку у Вашингтону било реч и о Експо пројекту у Србији и да сви сматрају да је то за Србију, заједно са пројектом „Србија 2027“, најважнија и највећа развојна шанса. Истиче да ће бити изграђени на локацији Експа сви неопходни објекти за ту манифестацију, али да ће у оквиру пројекта „Србија 2027“ бити инвестирано и у путну и железничку инфраструктуру, у екологију и у пољопривреду, као и у образовање и друге области.

„То је све оно што подиже квалитет живота грађана Србије, са циљем да 1.400 евра буде просечна плата до децембра 2027. године. У Србији, пре само 11 година, била је само 300 евра. Бићемо на просечној пензији до краја 2027. од 650 евра, имаћемо минималну зараду 650 евра, имаћемо БДП, а сигуран сам сада с обзиром на веће стопе раста које имамо, вредан 100 милијарди евра за само три и по године, то је највећа развојна шанса и најбржи период раста и развоја наше земље, у последњих две или три деценије сигурно“, нагласио је Мали.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.