Мелони оптужила Макрона да води предизборну кампању на самиту Г7

Meloni

Премијерка Италије Ђорђа Мелони оптужила је француског председника Емануела Макрона да на самиту Г7 у летовалишту Борго Ењација у Италији води предизборну кампању, а након несугласица везаних за спомињање абортуса у завршној декларацији.

Макрон, који је расписао парламентарне изборе у Француској након што је његова странка остварила лош резултат на прошлонедељним европским изборима, рекао је да му је жао што се реч „абортус“ не налази у завршној декларацији.

„Нема разлога да изазивамо контроверзу о питањима о којима смо се одавно договорили. И мислим да је дубоко погрешно, у тешким временима попут ових, користити драгоцени форум, као што је Г7, на кампању“, рекла је Мелони.

У нацрту завршне изјаве са самита наводи се да је Г7 остала при обавезама преузетим у завршном коминикеу прошлогодишњег Г7 у Хирошими, који се посебно односио на абортус.

Мелони је истакла да закључци са овогодишњег самита подсећају на закључке из Хирошиме, у којима је истакнута потреба да се осигура „безбедан и легалан“ абортус, преноси Анса.

„Ако закључци не уводе нова питања, то је да се не би непотребно понављали, подсећајући на оно што је вец речено на претходним самитима“, додала је она.

Италијанска агенција наводи да је тензија попустила касније у четвртак када је Макрон пољубио Мелони руку на вечери лидера Г7.

Очекује се да ће на данашњим састанцима фокус бити на Кини, а папа Фрања ће учествовати на састанку о вештачкој интелигенцији (АИ).

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.