Министарство одбране подсећа заинтересоване: Конкурс за обуку официра рода авијације до 31. марта

Avijacija

Министарство одбране подсетило је да заинтересовани младићи и девојке могу да се пријаве на конкурс за војностручно оспособљавање за резервне официре рода авијације који је отворен до 31. марта.

Како се наводи у саопштењу Министарства одбране, пријаве за конкурс могу да пошаљу кандидати који до краја 2024. године навршавају до 27 година и имају диплому основних академских студија цивилних факултета.

Кандидати који испуне опште услове конкурса, као и медицинске, психолошке и безбедносне провере, савладају селективну падобранску и летачку обуку имаће прилику да постану пилоти авиона и хеликоптера Ратног ваздухопловства и ПВО.

Најуспешнији међу њима, након завршеног шестомесечног оспособљавања, добиће могућност да одмах ступе у професионалну војну службу и да као официри рода авијације наставе летачку обуку.

Ове године отворена је и могућност за све заинтересоване младиће и девојке да конкуришу и за специјалност пилот оператер даљински пилотираног ваздухоплова, а ти кандидати се не упућују на селективну падобранску и летачку обуку.

Како се наводи, уз каријеру у Војсци Србије, Ратно ваздухопловство и ПВО Војске Србије младим пилотима пружају и могућност за сталним усавршавањем.

Да је могуће остварити своје снове потврђује и потпоручник Милан Шарић, први пилот који је до официрског чина и звања пилота дошао по овом моделу. Како истиче, привилегија је радити у Ратном ваздухопловству и ПВО Војске Србије.

„Често ме питају како гледам на све, сада са ове позиције, и да ли је вредело да прво завршим студије на цивилном факултету и да се одлучим да кренем у нешто ново ка нечему што је била жеља из детињства. Мој одговор је – вредело је, професија војног пилота је заиста нешто посебно“, рекао је потпоручник Шарић.

Да се упорношћу и посвећеношћу жеље остварују говори и Андреј Пешић из Трстеника, који је завршио Факултет техничких наука, након чега се пријавио на конкурс за Војностручно оспособљавање за резервне официре у претходној класи, а сада је на основној летачкој обуци на хеликоптеру „Газела“.

„Од малена постоји жеља да постанем војни пилот и на овај начин ми се указала прилика да то и остварим“, истакао је Пешић.

Пријаве се могу поднети у центрима Министарства одбране, шалтерима Поште или на порталу еУправе. Конкурс је отворен до 31. марта, а све додатне информације о условима и начину конкурисања могу се добити у Команди Ратног ваздухопловства и ПВО у Земуну или на бројеве телефона 011/3074-008 и 011/3074-027.

Текст конкурса сви заинтересовани могу да пронађу на сајту Министарству одбране.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs