Момировић: Србија ће у 2024. години председавати ЦЕФТА

Momirović

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић изјавио је да ће Србија у 2024. години председавати Централноевропским уговором о слободној трговини (ЦЕФТА), саопштило је ресорно министарство.

Како је истакао током конференције „ЦЕФТА wеек 2023“ у Подгорици, наша земља ће на тај начин имати прилику да настави са испуњавањем једног од најважнијих циљева, а то је регионално повезивање и интензивирање трговинске сарадње у корист привреда и побољшања квалитета живота грађана.

„Значај ЦЕФТА тржишта за српску привреду је огроман. ЦЕФТА је други трговински партнер Србије са учешћем у укупној размени земље у износу већем од 18 одсто. Председавање Србије ће бити пре свега фокусирано на консолидацију и ојачавање спровођења споразума, раду на интензивирању трговинске размене страна потписница ЦЕФТА, а пружиће нам и прилику да међу приоритете председавања поставимо теме дигитализације и електронске трговине“, рекао је Момировић.

Према његовим речима, економска сарадња која се базира на стандардима и принципима Европске уније у оквиру ЦЕФТА механизма, а посебно на искреној вољи учесница, доноси резултате у виду раста економске активности, трговине, стварања нових и бољих радних места.

„Влада Републике Србије и Министарство трговине чврсто стоје на становишту да је слободна економска регионална сарадња од изузетне важности. То показује и податак да је у првих девет месеци ове године Србија остварила близу пет милијарди евра у трговинској размени са ЦЕФТА“, нагласио је министар трговине.

Момировић је данас учествовао на конференцији „ЦЕФТА wеек 2023“ у Подгорици, на Панелу „Од Црне Горе до Србије – преглед 2023. године и циљеви за 2024. годину“, што је била и прилика да Црна Гора председавање ЦЕФТА-ом преда Србији, која ће ту активност обављати током наредне године.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs