Nаучно технолошки парк у Новом Саду – мост између науке и привреде

Парк

У пројекат уложено 26 милиона евра, захваљујући њему младима пружена велика шанса! Вучевић: Симбол четврте индустријске револуције. Тодоровић: У 2022. очекујемо прве јавне догађаје у парку.

Нови Сад је протекле године добио модеран Научно-технолошки парк, а у овај заједнички пројекат Владе Републике Србије и Покрајинске Владе који су подржали Град Нови Сад и Факултет техничких наука, уложено је 26 милиона евра.

Са циљем да развија иновације, стартап идеје и јача сарадњу науке и привреде, овај важан комплекс велики је корак за образовање, не само у Новом Саду, већ и у целој Србији.

Српска Атина у претходним годинама привукла је стране инвеститоре, улагала у домаћу ИТ заједницу и добре идеје, те се у последње време све чешће назива српском “силицијумском долином”, а Научно-технолошки парк омогућиће још бржи развој и прилику за младе.

Заједнички пројекат владе Србије, АП Војвојвидина уз подршку Града Новог Сада као и Факултета техничких наука

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је отварање Научно-технолошког парка окарктерисао као пројекат будућности.

-Ово је најбоља могућа комбинација науке, знања и економије, симбол четврте индустријске револуције. Изузетно је важно што ће, поред великих светских компанија, овде своје место имати и мале стартап компаније – рекао је Вучевић и истакао да Град и Покрајина улажу 300 милиона динара у изградњу модерне саобраћајнице на раскрснци Фрушкогорске улице и Булевара цара Лазара, као и да Град инфраструктурно прати и изградњу Института “Биосенс” за шта је опредељено 230 милиона динара.

Владимир Тодоровић, Идеа Лаб: Морамо да коменрцијализујемо иновације

Владимир Тодоровић из Идеа Лаба у Научно-технолошком парку истиче да је примарни задатак овог пројекта да привуче иновативне технолошко-развојне компаније, да створи услове за развој економије засноване на знању. Он наводи и да је циљ, комерцијализација иновација насталих у процесу истраживања и развоја, као и да се поспеши извоз производа и услуга и ојача конкурентску позицију домаће привреде.

Паралелно са тим НТП Нови Сад ће радити на стварању услова за оснивање и развој већег броја стартап предузећа. На овај начин створиће се услови за запошљавање младих високообразованих кадрова и повратак наших стручњака из иностранства, чиме ће своју економску егзистенцију остварити у Србиј – прецизира Тодоровић.

Научно- технолошки парк повезује науку и привреду

Он истиче да је мисија Научно технолошког парка Нови Сад повезивање науке и привреде, и даљи развој компанија и талената у области технолошког развоја.

Чињеница да се НТП налази у срцу јединственог универзитетског кампуса у Србији какав је кампус Универзитета у Новом Саду, а да ће сада ту налазити велике компаније са развојним центрима и стартап иновационе компаније које ће сарађивати са њима и учити од њих представља велики искорак за целокупну заједницу. НТП у синергији са Универзитетом представља јединствен систем, својеврсну фабрику знања и иновација – каже он и додаје да ће НТП Нови Сад, пре свега, мотивисати студенте да своја знања примене кроз самозапошљавање што јесте тренд модерног друштва заснованог на знању.

Говорећи о перспективи младих у Србији, Тодоровић истиче да НТП Нови Сад има велики утицај на креирање добрих пословних прилика.

Због демографских трендова у Србији, пре свега када је млада популација у питању и феномен „одлива мозгова“, циљ НТП Нови Сад је да обезбеди услове за развој иновативних пројеката, да омогући размену знања и идеја и да унапреди укупни потенцијал заједнице – истиче он.

Раст знања једнако раст зараде

Научно технолошки парк вишеструко је значајан, пре свега, у домену повезивања привреде, науке и наставе, у области информационих технологија и стартап заједница, јер доприноси квалитетнијем образовању инжењера, превасходно у ИТ сектору.

НТП Нови Сад ће на једном месту обезбедити рад и повезивање иновационих, стартап компанија, истраживачких и развојних центара великих компанија и Универзитета Новог Сада. Поред просторних и инфраструктурних услова за рад, НТП Нови Сад истовремено ће пружати и научноистраживачке, едукативне и остале услуге својим чланицама, ради креирања идеја и готових решења за пословни свет. Сведоци смо да доласком нових иновативних компанија на тржиште и оснивање домаћих стартапова у области ИТ доводи до повећања потражње нових квалитетних кадрова, а самим тим и до повећања плата запослених јер је циљ задржати креативног радника у тренуцима када је конкуренција све јача и тржиште нуди све више могућности за запослење – објашњава наш саговорник.

Говорећи о значају НТП Нови Сад, Тодоровић подвлачи да он представља инструмент којим се стварају услови за промовисање иновација, предузетништва, раста компанија заснованих на знању, док ће се производња иновативних решења огледати у економском расту града, покрајине и целог региона.

Потреба друштва за иновативним истраживањем и присуство талента за стварање знања и генерисање нових иновација у друштву су ефикасни друштвени елементи научног иновационог процеса. Један од циљева НТП-а је да ради на развоју појединаца који нису истраживачи у иновативном окружењу које подстиче образовање, стимулише креативност и отвара умове кроз креативне просторе, програме и разне методе. Као и научне изложбе, курсеви обуке и разна научна такмичења што ће такође умногоме променити мапу догађаја доступних грађанима Новог Сада – каже он.

Тодоровић очеекује да у току 2022. Године, када буду организовани и први јавни догађаји у НТП доступни широј публици, реакције Новосађана буду позитивне и да се број програма који ће укључивати и све оне који нису научници константно проширује.

Ј.Јовановић

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs