На Флориди млађима од 14 година забрањен приступ друштвеним мрежама

Društvene mreže

Гувернер Флориде Рон ДеСантис потписао је закон којим се деци млађој од 14 година забрањује приступ друштвеним мрежама и којим се за децу узраста 14 и 15 година тражи сагласност родитеља да како би користили те платформе.

Поред тога, закон налаже да се угасе постојећи налози деце млађе од 14 година, као и деце старе 14 и 15 година који немају сагласност родитеља, преноси Ројтерс.

Претходно је ДеСантис уложио вето на предлог закона којим би се свој деци млађој од 16 година забранило коришћење друштвених мрежа, док у измењеној верзији родитељи деце узраста 14 и 15 година могу да дају сагласност да она користе друштвене мреже.

Присталице закона наводе да ће закон зауставити штетне ефекте друштвених медија на добробит деце која претерано користе такве платформе и као резултат тога могу доживети анксиозност, депресију и друге менталне болести, док критичари закона тврде да усвојени предлог крши заштиту слободе говора и да родитељи, а не влада, треба да доносе одлуке о томе да ли ће деца користити друштвене мреже.

Предлог закона не наводи конкретне платформе друштвених медија, али наводи да се односи на сајтове који промовишу „бесконачно скроловање“, приказују метрику „реакција“ као што су лајкови, садрже видео-снимке са аутоматском репродукцијом и имају функцију стриминга и „пуш“ обавештења.

Компанија Мета, у чијем власништву су друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм, успротивила се усвајању закона, уз образложење да ће наводно ограничити родитељску дискрецију.

Из Мете је саопштено да копманија подржава да федерални закон који прописује да родитељи морају да дају дозволу својој деци пре него што она преузму апликације друштвених мрежа на своје телефоне.

У марту 2023. године Јута је постала прва америчка савезна држава која је усвојила закон који регулише приступ деце друштвеним медијима.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.