Настављена додела субвенционисаних заштитних рамова за тракторе

Subvencija za traktore

Субвенционисани рамови за тракторе додељени су пољопривредницима данас у Крушевцу, а том приликом министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић поручио је да ће се са тиме наставити и убудуће јер се на тај начин чувају животи оних који возе тракторе.

Весић је нагласио да је министарство које води ове године обезбедило додатних 125 милиона динара за нове заштитне рамове, како би они који возе тракторе били безбеднији.

Како је навео, према статистици Министарства унутрашњих послова, пре две године живот је изгубило укупно 81 лице које је возило тракторе у саобраћајним несрећама што на путевима што мимо путева, на њивама, док прошле године страдало 52 људи.

„То значи да смо за две године ове акције успели да смањимо за 29 лица број погинулих и ако наставимо на овај начин вероватно ће већина оних који возе тракторе бити безбедна“, рекао је Весић.

С тим у вези, навео је да од 1. јануара следеће године трактори више неће моћи да саобраћају путевима без заштитних рамова.

„Ово радимо зато што заштитни рамови чувају животе и зато је важно да наставимо са овом акцијом и захваљујемо што сте се одазвали у овако великом броју, наставићемо овим путем“, поручио је Весић.

Подсетио је да је ово заједничка акција Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства унутрашњих послова и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде која се спроводи са циљем да људи у саобраћају буду безбедни.

Весић је рекао да ће министарство на чијем је челу расписати наредне недеље конкурс за иновативна саобраћајна решења у селима – за постављање семафора, уређење зона око школа…

„Вредност конкурса је око 200 милиона динара, а ми финансирамо 50 одсто и позивам све локалне самоуправе – Крушевац, Трстеник, Ћићевац и све остале да се јаве“, рекао је Весић и додао да је тај конкурс прилика да се додатно повећа безбедност саобраћаја.

Весић је подсетио да је Крушевац прошле године прикључен на аутопут, да је завршена деоница Моравског коридора до Кошева и додао да ће до краја ове године, можда и раније бити завршено додатних 20 километара до Трстеника, те да ће бити завршена и деоница од Прељине до Адрана чиме ће на аутопут бити прикључено и Краљево.

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић захвалила је, поред осталог, министру Весићу и Агенцији за безбедност саобраћаја на идеји која се реализује већ другу годину.

„Препознали су да је неопходно да обезбедимо и оне који још увек нису одлучили да купе нову механизацију, па се надам да ћете сви у што краћем периоду заменити своје старе тракторе новим и модернијим, а држава је ту да вам у томе помогне”, рекла је министарка.

С тим у вези, навела је да ће на јесен ове године бити објављен позив за пољопривреднике у оквиру програма ИПАРД ИИИ, који им омогућава од 65 до 75 одсто поврата за купљену механизацију.
Јавни позив за субвенционисану доделу заштитних рамова за употребљаване тракторе расписала је Агенција за безбедност саобраћаја.

Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић изразио је задовољство због поделе заштитних рамова.

„Нажалост, сваке године у саобраћајним незгодама са трактором изгубимо велики број људских живота“, доао је он.

Навео је да је претходне године и сада подељено укупно око 7.000 заштитних рамова за тракторе, а да је пре неколико дана покренут нови јавни позив, те позвао све грађане који поседују тракторе, а немају заштитну структуру, да се пријаве.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.