НБС: Банке пооштриле услове за кредите привреди у последњем кварталу прошле године

Narodna banka Srbije

Банке у Србији су и у четвртом кварталу прошле године наставиле са пооштравањем стандарда по којима су одобравале кредите привреди, док су када је реч о кредитима становништву задржале готово непромењене кредитне услове, наводи се у извештају Народне банке Србије (НБС) о кредитној активности банака у последњем лањском кварталу.

Пооштравање услова за кредите привреди се према овом извештају више односило на девизне и девизно индексиране кредите, а било је заступљено код великих предузећа.

Што се очекивања тиче, банке очекују благо заоштравање кредитних стандарда привреди и током првог овогодишњег квартала.

Истовремено, банке су у четвртом кварталу прошле године задржале готово непромењене кредитне стандарде становништву, а у првом кварталу 2024. очекују ублажавање услова по којима ће грађанима одобравати зајмове.

Привреда је, наводе из НБС, смањила тражњу за кредитима током четвртог квартала 2023. првенствено због пада тражње за девизним и девизно индексираним кредитима а са друге стране, повећана је тражња за динарским кредитима.

Иза овог повећања стоји потреба за финансирањем обртних средстава и реструктурирањем постојећих обавеза.

Када је о становништву реч, оцена је банака да су грађани повећали тражњу за кредитима у четвртом кварталу прошле године, пре свега због раста тражње за динарским кредитима, а наставак сличних тенденција очекује се и у првом кварталу ове године.

У извештају централне банке сумирани су резултати анкете спроведене од 2. до 18. јануара ове године а у њој су учествовали представници 18 банака.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.