Неколико НАТО чланица оклева да се обавеже на вишегодишње слање војне помоћи Кијеву

NATO

Неколико земаља чланица НАТО оклева да се обавеже на вишегодишње испоруке војне помоћи Украјини упркос раном ентузијазму поводом предлога генералног секретара сверноатлантске алијансе Јенса Столтенберга да се савезници обавежу да ће на годишњем нивоу заједнички издвајати бар 40 милијарди евра у те сврхе, тврде неименовани званичници упућени у ово питање.

Фото: Танјуг/Fredrik Sandberg/TT News Agency via AP
Савезници неће имати проблема да испуне циљ од 40 милијарди евра ове године јер ће само САД премашити ту суму са својим пакетом помоћи од 60 милијарди долара намењених Украјини, преноси Блумберг.

Међутим, политичке и правне препреке у неколико земаља чланица НАТО значе да ће владе вероватно сваке године морати да преиспитују своје циљеве и да процењују да ли да повећавају или смањују своје обавезе према Украјини у зависности од ситуације на бојном пољу, указују неименовани извори Блумберга.

Неки земље чланице НАТО су опрезне у вези са формализовањем обећања кроз конкретне бројке, док су неке друге савезнице забринуте да би се објављивањем тачних износа донација могао разоткрити прави обим помоћи коју пружају Украјини.

Иако још многи детаљи тек треба да буду договорени, савезници би можда могли постићи споразум уколико се сума од 40 милијарди евра помоћи за Украјину може умањити у контексту постојеће обавезе чланица НАТО да потроше најмање 2 одсто свог БДП за потребе система заједничке одбране, кажу извори Блумберга.

Међутим, то би могло угрозити националне системе одбране земаља чланица НАТО, поготово ако њихова министарства финансија не одобре буџетска повећања.

У међувремену, савезници НАТО још увек разрађују формулацију за заједничку изјаву лидера земаља НАТО у јулу око придруживања Украјине НАТО савезу.

На прошлогодишњем самиту у Виљнусу одлучено је да ће Украјина приступити НАТО „када се сви савезници сагласе и када се испуне сви услови.“

Позив за чланство Украјине у НАТО мало је вероватан и ове године док се САД и Немачка противе формулацији да је приступање Украјине „неопозиво“, желећи да прикажу да је реч о процесу који води ка чланству, указали су неименовани извори Блумберга.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.