Њујорк пост: Рат у Гази постао параван за сузбијање слободе говора у америчким студентским кампусима

Amerika

Амерички универзитети све више користе рат између Израела и палестинске милитантне групе Хамас као изговор за сузбијање слободе говора, саопштила је данас Фондација за права појединца и изражавање (ФИРЕ).

Како се наводи у студији, слобода говора на америчким кампусима је опала 2023. године, а чак 20 одсто универзитета је добило „црвено светло“, што указује на то да универзитет има бар једно правило које ограничава слободу говора, преноси Њујорк пост.

Поред тога, 65 одсто високошколских установа добило је „жуто светло“, што указује на то да институција има одређена правила која су тако формулисана да могу да се користе за ограничавање слободе говора.

Студенткиња Универзитета Принстон и уредница конзервативног часописа „Принстон Тори“ Александра Орбач рекла је да добила „наредбу о забрани контакта“ од званичника на универзитету, након што су се пропалестински студенти жалили на њено извештавање.

Директива која у пракси подразумева забрану приласка кампусу обично је резервисана за случајеве наводног секусалног узнемиравања.

Амерички лист наводи да сличних ситуација има и на другим универзитетима, попут оног у Тексасу где су челници те високошколске установе уклонили тзв. „духовни камен“ где су студенти могли јавно да изнесу своје мишљење.

Он је уклоњен, након што су поруке наводно постале „превише запаљиве“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.