Нотарима из Србије омогућен приступ електронској мрежи нотара ЕУ

Notar

Јавни бележници Србије имаће равноправан приступ електронској мрежи нотара Европске уније, што ће им омогућити директну комуникацију са свим колегама из земаља чланица ЕУ и проверу нотарски оверених докумената из ЕУ у Србији и обрнуто, одлучено је у Бриселу на седници Скупштине Савета нотаријата ЕУ (ЦНУЕ), саопштиле је Јавнобележничка комора Србије.

Приступ мрежи нотара Европске уније (Еуропеан Нотариал Нетwорк – ЕНН) значи да ће бити могућа бржа и сигурнија размена информација између јавних бележника Србије и земаља ЕУ, слање докумената оверених у ЕУ у Србију и обрнуто, као и провера аутентичности свих нотарски оверених исправа како за нотаре из земаља ЕУ, тако и за јавне бележнике Србије.

– Након вишегодишњег рада на добијању приступа ЕНН платформи, имао сам част да присуствујем скупштини Савета нотаријата ЕУ, на којој је једна од тачака била и приступ јавних бележника платформи ЕНН. Након дискусије, усвојен је предлог и донета је одлука да се омогући равноправан приступ свим јавним бележницима Србије ЕНН платформи – рекао је члан Извршног одбора ЈКС Горан Андрић.

Андрић је додао да ће у наредним месецима бити спроведен у дело технички део посла како би ова одлука била примењена.

Према његовим речима, значај одлуке најбоље се може осликати тиме што ће захваљујући приступу овој платформи бити омогућено да се у реалном времену, директном електронском комуникацијом између колега, у Србији провери аутентичност сваког акта овереног у било којој нотарског канцеларији ЕУ, као и провера докумената оверених код јавних бележника у Србији у свим земљама ЕУ.

– На овај начин ће бити спречено фалсификовање исправа – примера ради пуномоћја, наследничких изјава, извода из регистра привредних субјеката, те ће бити повећана сигурност у правном промету између Републике Србије и земаља ЕУ – истакао је Андрић, који је у петак, 15. марта, на Седници Савета нотаријата ЕУ представљао ЈКС заједно са чланицом Извршног одбора ЈКС Александром Стевановић.

Андрић је подсетио да ова одлука Савета нотаријата ЕУ долази у години када ЈКС обележава 10 година од успостављања јавнобележничког система у Републици Србији и оценио да то показује висок ниво поверења у рад јавних бележника наше земље како унутар Србије, тако и на међународном нивоу.

Јавнобележничка комора Србије је, иначе, члан Савета нотаријата ЕУ у својству посматрача, с обзиром на то да Србија није чланица ЕУ и биће једина земља ван ЕУ која има приступ ЕНН платформи.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.