Нова нишка фабрика Палфингер у јуну отпочиње рад

Fabrika

Фабрика Палфингер, чија је градња у индустријског зони ка Нишкој Бањи почела септембра 2023. године, почеће са производњом у јуну ове године, а монтажа машина је у току, кажу из ове аустријске компаније која се бави производњом кранова. Тренутно запошљавају 70 радника, а план је да до 2027. године буде њих 375.

Дуго и више пута је најављивано отварање ове фабрике – велику инвестицију најавили су председник Србије Александар Вучић и градоначелница Ниша Драгана Сотировски пред изборе 2022. године, али нису потврдили да је „велики тајанствени инвеститор“ компанија Палфингер. Потом је то озваничено и Уговор о додели средстава подстицаја потписан је 2022. године, према којем ће аустријском инвеститору бити дато 4,6 мил ЕУР.

Камен темељац постављен је пре осам месеци, а према речима Готфрида Румпла (Готтфриед Румпл), потпредседника операција фабрика компанија Палфингер, градња је тренутно у последњој фази. Планирано је да грађевински радови буду окончани најкасније у јуну. Монтажа машина је у току, док је тешка опрема већ постављена, каже Румпл. Наводи да ће отварањем овог погона у Србији моћи да прошире своје производне капацитете, као да им погодује стратешка близина у односу на погоне у Бугарској, Хрватској, Словенији и Аустрији.

– Након завршетка прве фазе изградње 2024. године, Палфингер ће овде у Нишу постепено успоставити производњу челика и подкомпоненти за широк спектар производних линија, од дизалица за утовар до приступних платформи до 2027. године. До тада ћемо обезбедити 375 радних места за искусне завариваче, руковаоце машинама, машинске оператере, као и техничаре, инжењере и административно особље – објашњава Румпл.

Иначе, према Уговору о субвенцијама, аустријска фирма се обавезала да ће уложити 35,5 мил ЕУР у погон у Нишу.

До сада им је држава, према подацима Министартва привреде, исплатила једну траншу субвенције – око 169.000 ЕУР.

Подсетимо, аустријски Палфингер више пута су најављивали и председник Србије Александар Вучић и градоначелница Ниша Драгана Сотировски, а Влада Србије је пројекат прогласила инвестицијом од националног интереса.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.