Нови састанак колегијума за унапређење изборног процеса: Брнабић позвала све да се укључе у Радну групу

Vlada Srbije

Састанак Колегијума Скупштине Србије, заказан ради консултација о даљем раду на унапређењу изборног процеса, завршен је после нешто мање од сат времена. Председница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је да на састанку нису учествовале посланичке групе Странке слободе и правде, Новог ДСС-ПОКС-а, Србија центра и Ми глас из народа Бранимира Несторовића.

На конференцији за новинаре у Скупштини Србије, Брнабић је рекла да они нису нашли за сходно да се одазову њеном позиву да дођу на колегијум да разговарају о даљем раду Скупштине.

„Разговарали смо о примени одређених препорука, као што сте чули од других посланика опозиције. Радна група наставља да ради, радну групу наставља да води Немања Ненадић из Транспарентности Србија. Ми ћемо променити начин рада да би она била ефикаснија, да би заиста могла да примени све, или имплементира све препоруке ОДИХР-а за шест до осам месеци, како би имали две, две и по године пре наредних избора време у коме смо практично имплементирали све препоруке и да уђемо мирно у изборну кампању 2027. године“,

Она је рекла да се нада да ће следећи састанак радне групе бити током следеће недеље.

„Мој позив свима на колегијуму био је да се укључе у рад ове Радне групе. Нажалост, тај позив је био упућен онима који нису до сада учествовали у раду, а који ни данас нису учествовали на овом колегијуму, тако да се надам да ће прихватити овај јавни позив да се укључе у рад радне групе за имплементацију одређених препорука“, рекла је Брнабић.

Рекла је да се нада да ће опозиционе странке то прихватити, да не би било да дођемо до 2027. године, а да они кажу да нису учествовали у примени ОДИХР-ових препорука.

„А нису учествовали зато што они сами очигледно не желе да учествују. Ја ћу наставити да их позивам. Разговарали смо о припреми годишњег плана рада Скупштине. Народна Скупштина треба да има годишњи план рада, који већ јако дуго није имала. И зато сам позвала све посланичке групе да на томе радимо заједно“, рекла је Брнабић.

Посланица Зелено-левог фронта Биљана Ђорђевић изјавила је да је данас на Колегијуму Скупштине Србије речено да ће од наредне недеље бити измењена одлука о формирању Радне групе за унапређење изборног процеса како би она могла да настави да ради.

Она је новинарима у Скупштини Србије, после састанка Колегијума, рекла да би у надлежности Радне групе за унапређење изборног процеса требало да буде припрема измена закона и подзаконских аката.

Шта су рекли представници власти и опозиције о Рио Тинту?

Шеф посланичке групе Зелено-леви фронт Радомир Лазовић рекао је да су председница парламента Ана Брнабић и представници власти на Колегијуму најавили да ће се „Рио Тинто вратити на велика врата“.

„Након донетих студија о процени утицаја на животну средину које су они објавили, сада смо чули да ће се и у Народној скупштини кренути са јавним слушањем, односно са, по нама, промоцијом овог пројекта, спровођењем политике експлоатације литијума и свега онога штетног на шта смо упозоравали“, истакао је Лазовић.

Брнабић је навела да је на данашњем састанку било речи о пројекту „Јадар“ и да она није „најавила велики повратак тог пројекта,“ већ истакла да је потребно да се о томе у Парламенту разговара и позвала све на дебату.

„Лазовић (Радомир) одлучио је да говори неистину на овом месту и рекао да сам ја најавила велики повратак пројекта „Јадар“. Ја сам говорила о нечему другом – говорила сам о томе да је Парламент место за разговор и место за дебату, и да о свим важним питањима за нашу земљу и наше друштво пре свега Парламент треба да прича, на седницама када дође време, али и кроз организацију јавних дебата, јавних слушања, састанака“, рекла је Брнабић у обраћању након колегијума.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.