Обавезно средњошколско образовање: Имало би вишеструке користи, али мора да се испуни један услов

Miloš Vučević

Премијер Србије Милош Вучевић, у излагању експозеа у Скупштини Србије, најавио је да ће улагање у образовање бити један од приоритета нове Владе.

Он је је најавио наставак система дуалног образовања, али и истакао да сматра да је неопходно створити услове да
„Предлози за решавање овог практичног проблема изградићемо у што краћем року“, најавио је председник Владе Србије.

Колико година би трајало обавезно средњошколско образовање

Према речима Милорада Антића, председника Форума средњих стручних школа, најављено решење може да има вишеструке користи, али је потребно и створити услове да буде примењено.

-Увођење обавезног средњошколског образовања може да буде корисно по питању попуне дефицитарних смерова и занимања. На тај начин би могле да се одшколују занатлије које недостају, дакле дефицитарна занимања. На пример да се попуне смерови зидара, тесара, ауто-лимара… Ипак, не бисте могли некога да обавежете да се школује четири године. То би морало да траје краће, максимално две-три године, наводи Антић за 24седам.

Додаје, такође да би евентуално повећање броја ученика у средњим школама значила и запошљавање наставника односно повећање броја часова за оне који немају попуњен фонд.

-Попунило би школе и ђацима и наставницима. ПП службе би такође биле ангажоване да процене за какву врсту заната је ко, за шта је ко стручан. Али да би ово било спроведено у праксу, неопходна би била за почетак промена Устава, јер наш Устав само основно образовање препознаје као обавезно. Потом би морало да дође до реформе образовања, у смислу да се степенује другачије средња школа, да тај први обавезни ниво краће траје, али да он заправо оспособљава те младе људе за рад, за занат, истиче Антић.

Премијер Вучевић је истакао у експозеу да ће нова Влада бити максимално посвећена младима, како би се створили услови за њихов напредак и бољу будућност у нашој земљи.

Капитални пројекат

Према његовим речима, када је реч о образовању, Влада ће се руководити националним стратешким плановима који су дефинисани до 2030. а за које је Европска комисија издвојила више десетина милиона евра бесповратне помоћи.

„Као одговор на растућу тражњу за врхунским стручњацима у циљу проширивања капацитета факултета, Србија је започела капитални пројекат у унапређивању универзитетске инфраструктуре чија је укупна вредност 176 милиона евра. Планирано је опремање кабинета за природне науке у гимназијама. Финансирање ове мере је предвиђено предприступним фондовима“, поручио је Вучевић.

Како је навео, држава је током протекле године обезбедила 11.181 место у ученичким домовима и 17.000 места у студентским. Најавио је даље проширење капацитета, за 1.000 нових места у Београду и 400 у Нишу. Додао је да су стипендије за студенте основних и мастер студија повећане на 24.000, односно 30.000 динара, а за ученике на 15.000 динара месечно.

Подршка младих у запошљавању

Најавио је и промоцију најбољих ученика. Истакао је да ће држава подржати младе у запошљавању и предузетништву, али и да ће улагати у реновирање и опрему омладинских центара, клубова и канцеларија за младе којих је тренутно 122 у Србији.

„Циљ је да обезбедимо сигурне просторе за младе у којима могу да се реализују активности за квалитетно провођење слободног времена и зато ће улагање у омладинске просторе, програме и услуге за младе бити увећано“, поручио је Вучевић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.