Отворен мост на Великој Морави у селу Војска, спојио Свилајнац и Јагодину

Председник Владе Србије Милош Вучевић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, и председник општине Свилајнац, Предраг Милановић, у селу Војска свечано су отворили нови бетонски мост на Великој Морави, који сада безбедно спаја мештане овог села у општини Свилајнац и становнике Багрдана на територији града Јагодине.

У изградњу моста инвестирано је 870 милиона динара.

Мост, који је понео име јунака из Првог српског устанка, Стевана Синђелића, рођеног управо у селу Војска, дуг је 176 метара, широк 8,3 метра, има две коловозне траке од по три метра, и две пешачке стазе. Мост се ослања на шест стубова, од којих су четири у реци, и има носивост 45 тона, тако да је предвиђен и за тешки теретни саобраћај.

Саграђен је на месту некадашњег висећег моста, који је крајем шездесетих година прошлог века изградила Југословенска народна армија.

Становници Војске и Багрдана били су принуђени да користе овај небезбедан висећи мост до пре неколико месеци. Иако није био предвиђен за моторна возила, многи су га прелазили аутомобилима ризикујући живот.

Првобитна намера је била да се тај мост реновира и обнови, али је приликом обиласка утврђено да је толико оронуо, да мора да буде срушен и замењен новим мостом, који је сада безбедан прелаз, а уз то је скратио превоз мештанима Војске до Јагодине за шест километара, док им је Крагујевац сада ближи 50 километара.

Иначе, ово је први је новосаграђени речни прелаз у општини Свилајнац после 102 године. Последњи мост преко Велике Мораве на овом подручју изградио је још краљ Александар Карађорђевић давне 1922. године.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.