План италијанског градића који није заживео: Зашто је у Патрики тешко продати кућу за свега један евро?

italija

У последњих неколико година продаја кућа за свега један евро у Италији изазвала је велику пажњу, а десетине људи одлучиле су се да купе напуштена имања. И док су градови попут Месомелија на Сицилији и Цунголија у регији Кампанија успели да разне напуштене станове дају у власништво странцима који жуде да живе „италијански сан“, неки се боре да продају своје празне куће. Међу њима је и Патрика, удаљено село са једва 3.000 становника које се налази јужно од Рима, где је још почетком 20. века више од 40 имања остављено да труне.

Смештено на стеновитом платоу са погледом на долину Сако у централној Италији, Патрика је идилично место, али живот овде није био лак за локално становништво у прошлости. Многи су отишли одавде у потрази за светлијом будућношћу, оставјајући своје домове празне деценијама.

У покушају да удахне нови живот селу, градоначелик Лучио Фјордализо покушава да понови успех других италијанских градића. До сада је, међутим, имао мало успеха, пише ЦНН.

„Прво смо пописали све напуштене куће и упутили службени позив власницима да продају своје трошне породичне некретнине, али смо успели да продамо само две куће за по један евро“, рекао је он за ЦНН.

Док локалне власти у градовима који су остали ненасељени због земљотреса и других природних непогода имају надлежност да продају напуштене куће без дозволе власника, то није случај у Патрики и другим сличним градићима.

Прва препрека коју градоначелник наводи је то што у овом месту мора да се зна ко је власник или наследник да би се располагало некретнином.

„Тек тада можемо да понудимо некретнине на продају – уз њихову сагласност, што процес чини веома компликованим“, додао је он.

Фјордализо објашњава да је град добио „позитиван одговор“ само од 10 власника након што је послао јавни позив власницима да се укључе у пројекат „Кућа од једног евра“, али да су се повукли у последњем тренутку. Остали никад нису одговорили.

Јавни позив

Фјордализо сматра да су они који су се предомислили можда то учинили због проблема са другим рођацима који су имали удео у власништву исте имовине.

У неким случајевима, имовина никада није била званично подељена наследницима, тако да је линија власништва прекинута у неком тренутку без назнака ко би требало да буде власник сада.

Проналажење потомака власника који су већ дуго у иностранству, углавном у САД, Канади и Аргентини и у међувремену променили презимена веома је тежак задатак. Такође, постоје и они који су имовину пребацили на нове власнике који нису мештани, а да о томе нису обавештене надлежне градске службе.

Једине две напуштене куће у Патрики које су продате у оквиру понуде од једног евра имале су јасну власничку ситуацију, тако да није било потребно трагати за рођацима четвртог колена или чукунунуцима.

Још један разлог због којег пројекат „Кућа за евро“ никада није заживео у овом градићу могао би да буде стање напуштених кућа. Неки објекти су превише запуштени за продају, чак и када ду власници спремни на то.

Становник Патрике Ђани Валеко и његова два брата одлучили су да напуштени дом својих родитеља понуде за продају како би видели шта ће се догодити, али су убрзо открили да је кућа далеко од пожељне.

„Мислили смо: Зашто не бисмо пробали? Чак и да је само за један евро, ослободили бисмо се гомиле бескорисног камења. Желели смо да сазнамо да ли је неко заинтересован да га купи. Били смо свесни да се после пола века дом наших родитеља претворио у рушевине. Кров и већина зидова су се срушили, а све је обрасло у траву и жбуње. Остао је само комад земље и ружна башта у срцу историјског центра“, каже Валеко.

Према његовим речима, један од комшија користио је део куће који је у добром стању за одлагање својих старих ствари.

„Тада смо схватили да нико никада неће купити кућу. То је лоша инвестиција која захтева много новца за обнову куће. Више вреди купити малу сеоску викендицу у околиниW, наводи Валеко.

Срећом, нису све напуштене куће у граду које би могле да се продају за евро у тако ужасном стању, а неке од њих изазвале су интересовање потенцијалних купаца.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.