Почиње наплата накнаде за моторна возила у заштићеном подручју НП Тара

Tara

Од понедељка, 22. априла, почиње наплата накнаде за коришћење возила на моторни погон у заштићеном подручју Национални парк Тара. Накнада ће се наплаћивати на улазним капијама у Перућцу и на Калуђерским Барама.

Накнада се наплаћује у складу са Законом о накнадама за коришћење јавних добара односно Одлуке о накнадама за коришћење заштићеног подручја Национални парк Тара.

У првом периоду наплата накнаде ће се обављати по возилу по дану, а предвиђено је увођење десетодневних и годишњих накнада када се прибаве потребне дозволе и сагласности.

Према закону средства од накнада за коришћење заштићеног подручја иду на наменски рачун управљача и могу се трошити за активности на заштити и развоју заштићеног подручја.

Предвиђене су накнаде за следеће категорије возила:

Прва категорија моторних возила до 1,3 мм висине (код предње осовине возила) – мотоцикли и путничка возила – 300 динара по дану

Друга категорија моторних возила са приколицом висине до 1,3 м и комби возила – 500 динара по дану

Трећа категорија моторних возила висине 1,3 м (аутобуси и камиони) – 700 динара по дану

Четврта категорија моторних возила висине веће од 1,3 м (код предње осовине вучног возила) са више од 3 осовине – сва возила са више од 3 осовине – 1.700 динара по дану.

Накнаде за коришћење возила на моторни погон у заштићеном подручја ослобађају се:

1) физичка лица која имају пребивалиште у заштићеном подручју

2) физичка лица која су запослена на простору заштићеног подручја, која обављају послове или службене радње у заштићеном подручју

3) физичка лица са инвалидитетом и посебним потребама

4) пензионери са најнижим износом пензије у смислу закона којим се уређује пензијско и инвалидско осигурање уз подношење доказа – последњег примљеног чека од пензије

5) возила са регистарским ознакама Бајине Баште

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.