Похвалио се Роскосмос: Русија прва земља у свету са свемирским системом праћења времена на Арктику

Raketa

Русија је прва земља у свету која је поставила свемирски систем за праћење хидрометеоролошких прилика на Арктику, саопштено је из руске свемирске корпорације Роскосмос.

Сателит Арктика-М број 2 пуштен је у рад, наводи се у саопштењу које су пренеле РИА Новости.

„Државна комисија за летна испитивања космичких система намењених за друштвено-економске, научне и комерцијалне сврхе, размотрила је данас, 27. априла 2024. године резултате ваздушних испитивања високоелиптичног хидрометеоролошког свемирског система (ВХКС) Арктика-М бр. 2“, саопштено је из Роскосмоса.

Наводи се да је на основу резултата испитивања одлучено да се пусти у рад свемирски систем Арктика-М бр. 2 и истиче да је Русија прва у свету створила хидрометеоролошки свемирски систем који обезбеђује континуирано праћење времена на Арктику и на суседним територијама.

Први сателит Арктика-М број 1 лансиран је у орбиту у фебруару 2021. године, а други у децембру 2023. године.

Две свемирске летелице обезбеђују даноноћно праћење површине и хидрометеоролошких прилика на Арктику, над Северним леденим океаном и суседним територијама, као и сталну и поуздану размену метеоролошких информација.

Поред тога, овај систем се користи за одређивање локације бродова, авиона и других мобилних објеката који се нађу у невољи у оквиру међународног сателитског система трагања и спасавања ЦОСПАС-САРСАТ, пренела је руска новинска агенција.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.